SVJETSKI DAN TURIZMA

Turističke tvrtke slabo štede energiju

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.09.2012 14:23
  • Objavljeno 27.09.2012 u 14:23
turizam

turizam

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ministarstvo turizma

Čestitajući turističkim radnicima današnji Svjetski dan turizma, koji se po 'naputku' Svjetske turističke organizacije (UNWTO) ove godine globalno obilježava na temu održive energije i razvoja, ministar turizma Veljko Ostojić poručio je sektoru da postoje brojne mogućnosti, programi i novac za projekte energetske učinkovitosti te da nema razloga da takve projekte ne prijavljuju institucijama koje se time bave

Ulaganjem u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije te provedbu načela održivog razvoja u poslovanju može se znatno poboljšati marketinško pozicioniranje i konkurentnost hrvatskih turističkih tvrtki, dodao je ministar na današnjoj konferenciji za medije u povodu Svjetskog dana turizma.

Dosadašnji mali broj hotelskih i drugih turističkih tvrtki, malo više od njih desetak, koje su znatnije investirale u poboljšanje energetske učinkovitosti i održivosti ministar je objasnio financijskim razlozima, jer cijena energije nije bila tolika da bi se u fokus stavila 'zelena energija', neadekvatnim zakonodavnim okvirom, ali i nedostatkom svijesti da i to može biti i jest konkurentska prednost.

Ipak, održiv razvoj, očuvanje prostora, zelene tehnologije u gradnji, energiji i općenito poslovanju jedno je od ključnih opredjeljenja hrvatskog turizma te će to biti i jedna od važnijih poruka nove strategije turizma koju će predstaviti u listopadu na Danima hrvatskog turizma, najavio je.

Nada Marđetko Škoro iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja naglasila je važnost izrade energetskog pregleda za utvrđivanje potrošnje energije i njenog smanjenja u zgradarstvu, pa tako i za hotele, jer su ovogodišnjom anketom utvrdili da je šest hotela s četiri zvjezdice i istim brojem noćenja lani imalo potpuno različitu potrošnju energenata.

Kazala je da se od 2008. do 2010. bilježio porast potrošnje energije u uslužnom sektoru, a da se primjenom energetske obnove zgrada ukupni troškovi za energiju mogu smanjiti za 30 do čak 60 posto

Marija Šćulac Domac iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost navela je kako je od ukupno 1.441 projekta energetske učinkovitosti, koje je Fond sufinancirao s ukupno 413 milijuna kuna, samo 12 bilo iz turizma, vrijednih 4,5 milijuna kuna, i to za energetske preglede, energetsku učinkovitost u gradnji ili obnovi, za nabavu električnih vozila i obnovljive izvore.

Među tvrtkama koje su to koristile i kao primjere dobre prakse navela je zadarski Turisthotel, Istraturist Umag, Hotele Baška Voda, Hotel Adria Dubrovnik, Hotel Korkyra Vela Luka, malološinjski Jadranka hoteli, Hotel Vicko Starigrad Paklenica, Hotel Olympia Vodice i Hotel Borovnik Tisno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi