UMJERENI OPITMIZAM

Turističke agencije zadovoljne s bukingom

24.03.2011 u 16:03

Bionic
Reading

Poslovanje putničkih agencija u prvom tromjesečju ove godine bilo je zadovoljavajuće, a ulazak u intenzivniji proljetni i ljetni dio turističke godine bez posebnih poremećaja na tržištima daje nadu da bi ova godina mogla biti jedna poslovno normalna turistička godina s nešto boljim rezultatima od lanjske, ocjena je predsjednika Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Borisa Žgombe

Žgomba je to kazao tijekom današnje godišnje skupštine UHPA-e održane u sklopu sajma turizma CroTour na Zagrebačkom velesajmu, dodajući da prvi pokazatelji agencijskog bukinga za ljeto, pa i predstojeće Uskrsne blagdane daju optimizam jer su bolji od lanjskih.

Trenutno po hotelima još ima mjesta za Uskrs, što će se popuniti jer do tada ima još tri tjedna, a poznato je da za taj blagdan u Hrvatsku dolaze većinom auto gosti iz bližih zemalja koji se odlučuju za odmor u zadnji čas. Žgomba vjeruje u turistički 'jak' Uskrs s velikim brojem grupa i individualaca. Potom slijedi malo kritičan, ali i izazovan svibanj, te će agencije nastojati putem organiziranog prometa postići što bolji rezultat.

Ljetni dio sezone, već od lipnja nije upitan, ali tu nema velikog prostora za povećanje s obzirom na kapacitete i lanjske odlične brojke.

Dodao je da je Skupština UHPA danas utvrdila da će se nastaviti zalagati za smanjenje fiskalnih nameta odnosno stope PDV-a za agencijske usluge koja je u Hrvatskoj na previsokih 23 posto, dok je u većini euro zemalja 5 do 10 posto. U tijeku je i izrada pravilnika kojim se određuju uvjeti koje agencije moraju zadovoljiti da postanu destinacijske menadžment kompanije te druge aktivnosti.

Na skupštini su bili prisutni i predsjednica Europskog udruženja nacionalnih udruženja putničkih agencija-ECTAA Irena Gueorguieva koja je potvrdila da će ECTAA putem svojih 80 tisuća članica Hrvatsku u idućih godinu dana preporučati kao destinaciju za odmor, o čemu će krajem idućeg tjedna s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) potpisati i ugovor o suradnji.

Gost je bio i predsjednik Američkog udruženja turističkih profesionalaca-ASTA Chris Russo, koji je pohvalio suradnju s UHPA-om, naznačivši da bi na preporuku UHPA-e ASTA, koja ima više od 10 tisuća članica, mogla za par godina održati svoj godišnji kongres u Hrvatskoj. S tim u vezi i osobno će ovih dana obići nekoliko lokacija u Hrvatskoj