VEĆINA ZADOVOLJNA

Turisti u Zagrebu lani dnevno trošili 111 eura

17.09.2013 u 17:01

Bionic
Reading

Turisti koji su prošle godine boravili i noćili u Zagrebu prosječno su dnevno trošili 111 eura, od čega 67 eura na smještaj, a većina ih je bila zadovoljna gotovo svim elementima ponude, usluga, ljubaznošću i gostoljubivošću

Pokazalo je to danas predstavljeno šesto po redu istraživanje 'TOMAS Zagreb 2012 - stavovi i potrošnja turista i posjetitelja Zagreba' koje je Institut za turizam po narudžbi Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) provodio tijekom cijele prošle godine na više od 1.800 ispitanika-turista u 14 hotela, četiri hostela i ukupno 18 lokacija.

Ispitanici su u prosjeku bili stari oko 40 godina, oko 60 posto ih ima fakultete, najviše ih je, 66 posto, u Zagreb dolazilo informirajući se putem interneta i zbog poslovnih obveza, njih 42 posto,

Uspoređujući rezultate tog s prvim takvim istraživanjem iz 1998. stručnjaci Instituta za turizam primjetili su, kako je kazala njegova direktorica Sanda Čorak, veliki napredak u ponudi Zagreba i ocjenama zadovoljstva gostiju, ali ne i u njihovoj potrošnji koja zapravo stalno pada.

Ta je potrošnja različita po vrstama smještaja, ali ju kao i ukupni turistički promet u Zagrebu najviše generiraju hoteli, u kojima su turisti prosječno i dnevno nešto više trošili nego ukupno u Zagrebu prošle godine, 123 eura, za razliku od primjerice 2005. kada je to bilo 147 eura, kazala je Zrinka Marušić iz Instituta.

Takav trend postoji i u drugim europskim gradovima jer Europljani koji su i najčešći strani gosti u Zagrebu već godinama i posebno zbog krize putuju s manjim budžetima.

Za tu je potrošnju, kazala je Marušić, važno i zadovoljstvo gostiju, koje je sudeći prema istraživanju među turistima u Zagrebu prošle godine bilo vrlo visoko i to gotovo svim elementima ponude, od gastronomije, do smještaja, ljubaznosti, ali i gradskom infrastrukturom, uređenošću grada i drugim.

Jedini elementi na što gosti imaju kritiku su gužve u prometu, nedostatni parking i noćni život, stare fasada i skup javni prijevoz (osim taxija), što se ponavljalo u svim istraživanjima.

Zagrebački gradonačelnik i predsjednik TZGZ-a Milan Bandić istaknuo je kako unapređene turističke i druge ponude u Zagrebu prepoznaju posjetitelji koji dolaze sa svih strana svijeta bilježeći uzlazne trendove turističkog prometa zadnjih nekoliko godina.

Direktoric TZGZ-a Amelija Tomašević ističe kako rezultati istraživanja pokazuju napredak u Zagrebu za što su, kako smatra, zaslužni u TZGZ-u, Gradu Zagrebu i turističko gospodarstvo, ali i njihova sinergija i suradnja sa svima drugima u gradu bez čega nema daljeg razvoja.