Britansko-njemački turoperator

TUI ruskoj podružnici oduzeo pravo na korištenje imena

10.03.2022 u 18:48

Bionic
Reading

Britansko-njemački turoperator TUI AG objavio je u četvrtak da je ruskoj podružnici oduzeo pravo na korištenje imena brenda

TUI ističe da je prošle godine prodao preostale dionice u ruskoj tvrtki, što znači, kako tvrde, da ona više nije dio grupe.

TUI Russia imao je do sada pravo koristiti naziv TUI u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Kazahstanu i Uzbekistanu.

"TUI osuđuje rusku invaziju i rat. TUI Russia više ne može koristiti brend TUI za svoje poslovne aktivnosti ili za publicitet", rekao je izvršni predsjednik turoperatera Fritz Joussen.

TUI Russia vlasništvo je obitelji ruskog oligarha Alekseja Mordašova, kojem je EU uveo sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Mordašov je nakon početka invazije istupio iz nadzornog odbora TUI-ja. Njegovu luksuznu jahtu "Lady M" talijanske su vlasti prošloga tjedna zaplijenile u luci Imperia.

Nedavno se pokazalo da je ruski oligarh, najveći pojedinačni dioničar TUI-ja s udjelom od 34 posto, preraspodijelio svoje dionice u veljači, prije no što su mu sankcije uvedene.

Čini se da je mali dio svojih dionica TUI-a, koje predstavljaju 4,1-postotni udio, prebacio s tvrtke Unifirm, registrirane na Cipru, na svoju rusku investicijsku tvrtku SeverGroup. Potom je svoje dionice u Unifirmu prodao Ondero Limitedu s Britanskih Djevičanskih otoka.

Navodno još uvijek preko Ondera kontrolira Unifirmove dionice TUI-ja, koje predstavljaju 29,9-postotni udio.

No, nejasno je tko je zapravo vlasnik dionica i tko njima upravlja. Ne znaju to čak ni u sjedištu TUI-ja u Hannoveru. "Ne znamo tko su dioničari Ondera", rekao je glasnogovornik TUI-ja.

Pri prebacivanju dijela svojih dionica na SeverGroup, Mordašov je vodio računa o tome da dionice koje je prodao Onderu ne premaše prag od 30 posto jer bi u tom slučaju Ondero morao dati ponudu za preuzimanje i otkriti više informacija o vlasništvu i strukturi.

Preraspodjelom je Mordašov možda izbjegao sankcije koje su mu uvedene i istodobno zadržao neizravno vlasništvo nad dionicama, povjerivši ih na upravljanje suradnicima, nagađa agencija dpa.