priča iz hrvatske

Ni ličkog krumpira više nema bez dronova, pogledajte kako funkcioniraju u praksi

31.08.2023 u 12:06

Bionic
Reading

Iako su bespilotne letjelice, poznate kao dronovi, u početku bile korištene isključivo u vojne svrhe, danas je njihova primjena praktički neograničena. Razlog tome je iznimno jednostavan – njihove prednosti se naširoko primjenjuju u brojnim industrijama. S tržištem poljoprivrednih bespilotnih letjelica koje doseže 1,3 milijarde dolara, poljoprivreda je globalno postala druga najveća industrija nakon građevinarstva u smislu usvajanja bespilotnih letjelica

Budućnost dronova u poljoprivredi nedvojbeno je obećavajuća, posebice jer potražnja nastavlja rasti kako se cijene dronova smanjuju i kako softveri za dronove u poljoprivredi postaju sve sofisticiraniji, a koristi za poljoprivrednike sve veće. Hrvatska također ne kaska za ovim pozitivnim trendom te sve više domaćih poljoprivrednika uviđa prednosti primjene dronova u svojem poslovanju. Među njima je i tvrtka Agrovelebit s područja općine Lovinac. Njihov glavni proizvod je Lički krumpir, autohtoni proizvod zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla. Lički krumpir Agrovelebitu čini glavninu poslovanja, ali uz njega imaju i sjemenski krumpir te stočarsku proizvodnju.

Zašto koristiti poljoprivredne dronove?

Ali ključno pitanje koje se i dalje postavlja jest - što dronovi mogu učiniti za poljoprivredu? Odgovor je konkretan koliko i jednostavan - povećanje učinkovitosti, ali dronovi mogu više od toga, puno više. Tako ove bespilotne letjelice postaju sastavni dio pametne poljoprivrede, pomažu poljoprivrednicima da se nose s raznim izazovima istovremeno pružajući veliki broj prednosti. To nam je potvrdio i Nikola Vidaković, direktor Agrovelebita koji već koriste bespilotne letjelice.

„Na upotrebu dronova smo se odlučili zato što u svakom trenutku razmišljamo kako unaprijediti našu proizvodnju, a u današnje vrijeme tehnologija i poljoprivreda ne da idu zajedno nego daju pametni poljoprivredu. A u dronovima i podacima koje dobivamo vidimo budućnost poljoprivredne proizvodnje koja će nam olakšati donošenje odluka, omogućiti precizniju, učinkovitiju, a samim time i ekonomičniju te ekološki prihvatljiviju primjenu gnojiva, zaštitnih sredstava i slično“, započinje Vidaković uvod u njihovo pametno poslovanje.

Uspjeh poljoprivrede obično ovisi o mnoštvu čimbenika nad kojima poljoprivrednici imaju malo ili nimalo kontrole: vremenski uvjeti i uvjeti tla, temperatura i oborine su zasigurno najvažniji, a u posljednje vrijeme i dosta nepredvidivi faktori. Ključ uspješnosti i učinkovitosti leži u sposobnosti prilagodbe poljoprivrednika, a na nju u velikoj mjeri utječe dostupnost točnih informacija gotovo u stvarnom vremenu.

I upravo u tim situacijama korištenje tehnologije dronova donosi krucijalne promjene. Dobivanjem pristupa velikom skupu podataka poljoprivrednici mogu povećati prinose usjeva, uštedjeti vrijeme, smanjiti troškove i djelovati s neusporedivo većom točnošću i preciznošću. Svijet kakvog poznajemo danas je brži nego ikad, a sve ukazuje da će biti još ubrzaniji: promjene, preinake i transformacije događaju se gotovo u tren oka. Prilagodba je ključna, a s obzirom na rastuću populaciju i globalne promjene vremenskih uvjeta, poljoprivrednici će prije ili kasnije morati koristiti tehnologije nove generacije za rješavanje novih izazova. Oni koji ih usvoje prije bit će uspješniji, oni koji ih odgađaju propuštaju veliku priliku.

Kako funkcionira tehnologija dronova

Kako bismo bolje razumjeli upotrebu dronova u poljoprivredi, važno je razumjeti samu tehnologiju dronova. Tipično, konstrukcija drona uključuje pogonske i navigacijske sustave, GPS, senzore i kamere, programabilne kontrolere kao i opremu za automatizirane letove. Tehnologija koja se koristi za bespilotne letjelice za poljoprivredu izgrađena je tako da im omogućuje hvatanje preciznijih informacija nego što ih mogu prikupiti zrakoplovi i sateliti. Softveri obrađuju prikupljene podatke i isporučuju ih u formatu koji se lako čita. Ukratko, proces prikupljanja podataka u slučaju poljoprivrednih dronova uključuje četiri logična koraka:

1. Označavanje parametara leta: Ocrtavanje i procjena područja nadzora i učitavanje GPS informacija u navigacijski sustav drona.

2. Autonomni letovi: Bespilotna letjelica izvodi obrazac leta prema unaprijed utvrđenim parametrima i prikuplja potrebne podatke.

3. Prijenos podataka: dron šalje podatke koje je snimio na obradu i analizu.

4. Izlaz informacija: Nakon što su podaci obrađeni, oni se šalju poljoprivrednicima u čitljivom formatu. Izvješće sadrži informacije koje pomažu kod donošenja ne samo boljih nego i pravovremenijih odluka o upravljanju farmom.

Najbolje prakse dronova u poljoprivredi

Upotreba dronova za pametnu poljoprivredu uzima sve više maha zbog njihove sposobnosti brzog i učinkovitog dostavljanja najažurnijih informacija. Evolucija softvera za dronove i njegova ukupna cjenovna pristupačnost također su razlog za povećanu primjenu.

Poljoprivredna polja zauzimaju velike površine i često je gotovo nemoguće procijeniti ukupno stanje usjeva. Korištenjem bespilotnih letjelica za kartiranje, poljoprivrednici mogu biti u tijeku sa zdravljem biljaka u određenom području i naznačiti na koja područja polja treba obratiti pozornost. Kako bi procijenili stanje usjeva, dronovi pregledavaju polje multispektralnim kamerama i određuju stope apsorpcije svjetla. Na temelju točnih informacija u stvarnom vremenu poljoprivrednici mogu poduzeti mjere za poboljšanje stanja biljaka na bilo kojem mjestu. U Agrovelebitu iskorištavaju sve navedene pogodnosti koje pružaju dronovi, a rezultati su vidljivi u tren oka.

„Prednosti se vide odmah u boljoj i bržoj preglednosti stanja usjeva, a rezultati će u potpunosti doći do izražaja upotrebom "pametnih" strojeva koji će moći automatski koristiti podatke rada drona tako da različito apliciraju gnojiva ili zaštitna sredstva ovisno o rezultatima snimanja usjeva. Dronovi najviše pomažu u brzom pregledu stanja usjeva, u našem slučaju krumpira. Nekad bi nam trebao gotovo cijeli dan da obiđemo sva polja, a sada u sat vremena možemo sve detaljno snimiti i uočiti neke promjene poput promjene pokrivenosti tla s lisnom masom što može biti pokazatelj razvoja neke bolesti ili defolijacije uslijed suše pri čemu donosimo odluku o određenom tretmanu“, nabraja Vidaković primjere dobre prakse iz prve ruke.

Stvari koje treba razmotriti prije korištenja dronova u poljoprivredi

Iako su dostupni i relativno jeftini, postoje važne stvari koje treba uzeti u obzir prije implementacije rješenja za bespilotne letjelice. Ako razmišljate o korištenju dronova u svom poljoprivrednom poslovanju, svakako prvo uzmite u obzir nekoliko važnih aspekata.

Dronovi za poljoprivredu imaju niz primjena: praćenje polja i usjeva, sadnja sjemena… Što želite da rade? Odredite temeljne poljoprivredne procese za koje vjerujete da bi imali najviše koristi od korištenja dronova. Registrirajte svoj dron i saznajte koje vrste dronova možete legalno koristiti u svom području. Također, pažljivo proučite sigurnosne upute o upravljanju svojim dronom jer ćete u slučaju nesreće snositi odgovornost.

Na temelju zadataka koje želite ostvariti, potrebno je odlučiti kojim ćete hardverom opremiti svoj dron. Na primjer, za praćenje zdravlja usjeva, vaš će dron trebati multispektralnu kameru. Ako želite da procjenjuje stanje tla, trebat će mu odgovarajući senzori, itd. Ukratko, sposobnosti vašeg drona ovisit će o zadacima koje imate na umu.

Podaci koje vaš dron prikuplja morat će se obraditi softverom za poljoprivredne dronove. Najvjerojatnije će vam trebati softver za navigaciju i upravljanje letom, mapiranje, kao i softver za obradu podataka i slika, ovisno o vrsti drona.

Također ćete morati odlučiti o optimalnoj vrsti obrade slike i o tome kako će podaci vašeg drona biti u korelaciji s drugim metrikama – poput vlažnosti, temperature i topografije polja.

Važnost 5G mreže u korištenju dronova u poljoprivredi

Krajnji cilj korištenja bespilotnih letjelica u poljoprivredi je olakšati posao, ali ni najmoderniji dron neće moći puno pomoći ako ne postoji dobra veza koja može u stvarnom vremenu prenijeti potrebne podatke. Kao najnovija generacija mobilne tehnologije, 5G je osmišljen kako bi zadovoljio stalni rast potražnje za podacima i povezivanjem iz raznih sektora gospodarstva, što uključuje i poljoprivredu, nudeći mobilnost, stabilnost i brzinu.

Kao tehnologija velike propusnosti, 5G mreža bez problema može omogućiti bespilotnim letjelicama prikupljanje kvalitetnijih videopodataka i njihovo brže prenošenje. Ova mogućnost prijenosa podataka velikom brzinom svakim danom sve više omogućava upravo razvoj tehnologije dronova i izvješća u stvarnom vremenu. Tako bi bespilotne letjelice koje rade na 5G mreži mogle dramatično poboljšati produktivnost, pomažući u obavljanju vremenski i radno intenzivnih zadataka na velikim farmama i imanjima.

Koristeći vodeću 5G mrežu Hrvatskog Telekoma dobivate brzu i ultrapouzdanu povezanost, a dronovi mogu automatski prenositi HD video zapise i slike, uključujući multispektralne i topografske slike, pratiti i identificirati objekte poput korova i štetočina pomoću umjetne inteligencije i djelovati na naredbe koje se jednostavno izdaju kilometrima daleko. Upravo ovakva tehnologija poljoprivrednicima već sada omogućava bolju analizu uvjeta na terenu, distribuciju sjemena te upravljanje usjevima u stvarnom vremenu. Jednako tako, pametna poljoprivreda postaje sve privlačnija i mlađim generacijama.

„Budućnost poljoprivrede u Hrvatskoj će sigurno ići u smjeru sve veće upotrebe dronova kako za monitoring, tako i za preciznu aplikaciju zaštitnih sredstava i gnojiva. Takva primjena moderne tehnologije u poljoprivredi će zasigurno doprinijeti njenom razvoju, ali i uključivanju nekih novih ljudi u poljoprivredu“, zaključio je Vidaković koji vidi svjetlu budućnost poljoprivrede u našoj domovini jer inovativnost današnjice znači bolju i sigurniju budućnost!

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Hrvatskim Telekomom.