SASTANAK U SINGAPURU

Trump i Kim krenuli na povijesni summit

10.06.2018 u 08:26

Bionic
Reading

Američki predsjednik i sjevernokorejski vođa krenuli su u nedjelju na povijesni summit u Singapur, ali dok se za prvog sigurno zna da je Air Foreceom One poletio iz Kanade gdje je sudjelovao na summitu G7, za drugog se tek pretpostavlja da je u svom privatnom mlažnjaku koji je poletio iz Pjongjanga

Donald Trump i Kim Jong-un u Singapur bi trebali sletjeti u nedjelju, s nekoliko sati razlike.

Trump je krenuo s optimizmom koji se iščitava iz njegovih riječi. "Imam osjećaj da Kim Jong-un želi učiniti nešto važno za svoj narod, i sada ima priliku... Ovo je jedinstvena prilika koja se neće nikada ponoviti", rekao je Trump na konferenciji u Kanadi, u okviru summita G7.

"Tamo odlazimo s veoma pozitivnim duhom", zaključio je o nadolazećem susretu.

Potom je krenuo na dvadesetosatni let prema Singapuru. Uz Trumpa u Singapur idu i državni tajnik Mike Pompeo, savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, predstojnik Trumpova ureda John Kelly i glasnogovornica Sarah Sanders.

Trump bi se trebao u ponedjeljak sastati sa singapurskim premijerom Lee Hsien Loongom.

Kimov privatni mlažnjak poletio je iz Pjongjanga u nedjelju ujutro, javila je južnokorejska agencija Yonhap, bez dodatnih pojedinosti. Pretpostavlja se da je u njemu sjevernokorejski čelnik, ali za to potvrde nema.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Teretni zrakoplov koji je pratio Kim Jong-una za nedavnog posjeta Kini također je poletio iz Pjongjanga.

Kim bi se također po dolasku najprije trebao sastati sa singapurskim premijerom.

Glavne teme summita u Singapuru bit će denuklearizacija korejskog poluotoka i eventualno postizanje mirovnog sporazuma na poluotoku.