CISTERNE IZ ITALIJE

Tri tekstilne tvrtke same će uvesti plin

16.01.2009 u 09:23

Bionic
Reading

Čakovečka Tubla, kneginečki Ytres i varaždinski Comprom plus, tekstilne tvrtke koje posluju u sastavu talijanske Calzedonije, zatražile su u četvrtak od Ministarstva gospodarstva dozvolu za interventni uvoz prirodnog plina iz Italije.

'Odlučili smo se na uvoz plina od talijanskog ENI-ja koji bi ga do naših tvrtki u Hrvatskoj kontinuirano dopremao u cisternama. To vani nije ništa posebno, budući da u Italiji ima čak i velikih gradova koji su s ENI-jem sklopili ugovore prema kojima ih se cisternama opskrbljuje plinom ukoliko dođe do prekida dovoda plina distribucijskim mrežama', pojašnjava Dubravko Hoić, član uprave talijanske grupacije Calzedonija zadužen za jugoistočnu Europu, piše Business.hr.

Ovakvo rješenje, ako zaživi, odrazit će se na troškove poslovanja, no to je ocjenjeno prihvatljivijim od daljnjeg stajanja postrojenja triju tvornica koje svoju proizvodnju izvoze u Italiju

Rokovi isporuke čarapa, donjeg rublja i ostalih proizvoda kod nas su vrlo kratki, što je temelj našeg uspjeha. Primjerice, ono što tijekom tjedna proizvedemo, idući tjedan može kupiti u trgovinama Calzedonije. Stoga više ne možemo dopustiti da stoje ili otežano rade nađe tvornice u Hrvatskoj', upozorava Hoić.

Od uvođenja 5. i 6. stupnja ograničenja potrošnje plina, 400-tinjak zaposlenika Ytresa ostalo je kod kuće budući eda su sve tri faze proizvodnje ovisne o plinu. U čakovečkoj Tubli radi samo jedna faza proizvodnje, jer nema tehnološke pare, dok se proizvodnja u varaždinskom Comprom plusu odvija u otežanim uvjetima.

Naime, temperaturu u pogonima, koji su bez grijanja kao i ostale dvije tvornice, koliko toliko održavaju strojevi i rasvjetna tijela, ali to je sve teže budući da plina za grijanje nema već tjedan dana.