rasprava u EP-u

Tri soja koronavirusa prijete svijetu, konačno poznato koliko je ljudi njime zaraženo u EU: 'Lockdown je jedina pouzdana protumjera'

15.03.2021 u 15:14

Bionic
Reading

Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta održao je u ponedjeljak raspravu s predstavnicima Europske agencije za lijekove (EMA), Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o sojevima virusa koji izazivaju bolest COVID-19 i učinkovitosti cjepiva protiv njih

Tijekom tog sastanka Komisija je predstavila inkubator HERA, plan EU-a za praćenje sojeva, razmjenu podataka i suradnju na prilagodbi cjepiva.

Bruno Ciancio, šef praćenja i nadzora u ECDC-u (Europski centar za prevenciju zaraznih bolesti), rekao je kako se tri nova soja – britanski, južnoafrički i brazilski - puno brže prenose od 'starog' soja koronavirusa.

'Generiraju puno više slučajeva zaraze i ne znam pouzdano ima li razlike po pitanju uzrokovanja težih oblika bolesti. Britanski soj širi se 75 posto brže, južnoafrički 30 posto. Brazilski soj se isto brzo širi, no srećom još uvijek nije čest ni uobičajen u EU', rekao je.

Ciancio je otkrio kako u Europi trenutačno ima 24.000 slučajeva zaraze britanskim sojem, 900 slučaja zaraze južnoafričkim sojem i 200 slučajeva brazilskog soja.

'Ti brojevi nisu posve točni', dodao je i pojasnio kako su oni samo indikativni dok je pravi broj zaraženih s tri nova soja puno viši. 'Osim toga, promatra se nekoliko drugih sojeva koje zasad ne smatramo prijetnjom', rekao je. Što se borbe s novim sojevima tiče, kaže da je jedino pouzdano rješenje lockdown.

  • +8
Cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

'Danska je početkom ove godine imala nezabilježen rast broja zaraženih, a zaustavljen je strogim mjerama. Važno je napomenuti da ćemo morati pojačati i produžiti protupandemijske mjere jer mnoge zemlje EU-a još uvijek ne mogu pravilno prepoznati i pratiti nove sojeve. Ohrabruje to što rastu kapaciteti, ali smo daleko od cilja', rekao je Ciancio i zaključio:

'Mjere treba pojačati, cijepljenje ubrzati i što prije identificirati nove sojeve kako se ne bi proširili u populaciji.'

Marco Cavaleri, šef odjela bioloških prijetnji i šef Radne skupine za Covid-19 u Europskoj agenciji za lijekove (EMA), rekao je kako je u ovom trenutku u razvoju još nekoliko vrsta cjepiva koja moraju proći kliničke testove, nakon čega će se ponuditi zemljama članicama EU-a.

  • +3
Testiranje na koronavirus - ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Katherine O’Brien iz odjela za cjepiva Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kaže kako su tri glavna razloga za zabrinutost brzo širenje tri nova soja, činjenica da oni možda uzrokuju teži oblik bolesti COVID-19 i da su možda otporni na neke vrste cjepiva.

'Hitno nam je potreban koordiniran pristup u borbi s novim sojevima. Što se cjepiva tiče, mnogo je toga nejasno i veliko je pitanje koliko su učinkovita protiv novih sojeva. Imamo nepotpune podatke i njihova interpretacija je jako teška', rekla je te ilustrirala:

'U Južnoafričkoj Republici imamo malu studiju koja pokazuje da AstraZenecino cjepivo, koje inače ima učinkovitost od 62 do 90 posto, u toj zemlji ima učinkovitost od samo 22 posto. Moramo odgovoriti na pitanja koliko su novi sojevi opasni, koje su opasnosti od produljenja strogih mjera i imamo li uopće velikog razloga za brigu', rekla je.

Sadržaj je realiziran u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj kao dio kampanje Zajednoza.eu.