podaci unwto-a

Trećina odredišta u svijetu zbog širenja virusa zatvorena za međunarodne turiste

08.03.2021 u 12:18

Bionic
Reading

U svijetu je trenutno za međunarodne dolaske potpuno zatvorena trećina turističkih odredišta, jer je pojava novih varijanti virusa covid-19 mnoge vlade potaknula da preokrenu napore na ublažavanju tih ograničenja, izvijestili su u ponedjeljak iz UNWTO-a.

Prema podacima Svjetske turističke organizacije (UNWTO), najviše je zatvorenih odredišta za međunarodne turističke dolaske u Aziji i Oceaniji te u Europi, a iako su prethodna izvješća UNWTO-a o ograničenjima putovanja (koje daje pregled 217 odredišta diljem svijeta) pokazivala pomak prema ublažavanju ili ukidanju ograničenja putovanja, novo izvješće ipak pokazuje da je ozbiljnost epidemiološke situacije natjerala vlade na oprezniji pristup.

"Od početka veljače u svijetu je 32 posto odredišta potpuno zatvoreno za međunarodni turizam. Od toga je nešto više od pola zatvoreno najmanje 40 tjedana. Istodobno, 34 posto odredišta sada je samo djelomično zatvoreno za međunarodne turiste", iznose iz UNWTO-a.

Glavni tajnik UNWTO-a Zurab Polilikashvili kaže da su ograničenja putovanja široko prihvaćena mjera za ograničavanje širenja virusa, ali smatra i da se sada, kada se turizam pokušava ponovo pokrenuti, mora shvatiti da su ta ograničenja samo dio rješenja.

"Ograničenja se moraju temeljiti na najnovijim podacima i analizama i dosljedno ih pratiti kako bi se omogućilo sigurno i odgovorno ponovno pokretanje sektora o kojemu ovise milijuni poduzeća i radnih mjesta", poručio je Polilikashvili.

U tom novom izdanju UNWTO-ovog izvješća o ograničenjima putovanja navodi se da i dalje postoje regionalne razlike pa je tako od trenutno 69 odredišta čije su granice potpuno zatvorene za turiste 30 u Aziji i Oceaniji, 15 u Europi, 11 u Africi, 10 u Americi i tri na Bliskom istoku.

U izvješću se ukazuje i na trend usvajanja nijansiranijeg pristupa, koji se temelji na dokazima i riziku u primjeni ograničenja putovanja, ali i na trend da sve više odredišta sada zahtijeva od međunarodnih turista da pri dolasku prikažu negativni PCR ili test antigena, kao i kontaktne podatke za potrebe traženja, uz kombinaciju s karantenom (izolacijom).

Takvih odredišta u svijetu je 32 posto, a iz UNWTO-a ističu i da različite vlade daju savjete vlastitim građanima.

Analizom deset najboljih tržišta odnosno onih s kojih dolazi najveći turistički promet, primjećuje se da se trenutno dosta turistima savjetuju da ne idu na nebitna putovanja u inozemstvo, kao i da će savjeti koje daju vlade imati presudnu ulogu u ponovnom pokretanju i oporavku turizma u idućim tjednima i mjesecima.