JAVNA DRAŽBA

Treba li vam povoljno srp ili sjekira? Javite se Poreznoj upravi

13.09.2017 u 20:57

Bionic
Reading

Trebaju li vam srp i manja sjekira? Nemate pojma gdje ih nabaviti? Imamo rješenje za vas. Uz malo sreće, za samo 160 kuna možete ih kupiti u Poreznoj upravi…

Nije šala, već javna dražba na kojoj će se u četvrtak 14. rujna u područnom uredu Porezne uprave u Zadru naći – četiri srpa s drvenom drškom, svaki s početnom cijenom od 60 kuna, i sjekira s drvenom drškom dužine jednog metra te s cijenom od 100 kuna. Riječ je o predmetima, odnosno pokretninama, koje su zaplijenjene prilikom ovrhe.

Slične bizarne predmete zadarska Porezna prodavala je i prije dva mjeseca. Tada ste za samo 200 kuna mogli kupiti invalidska kolica crne boje, kuhinjski nož dužine 25 centimetara po cijeni od 10 kuna, a po istoj je cijeni prodavan i drveni držak za kramp dug jedan metar.

'Člankom 135. Ovršnog zakona propisana je osma skupina pokretnina koje se pod određenim uvjetima ne mogu ovršiti. Tako se ne mogu zaplijeniti odjeća, obuća, rublje i drugi predmeti osobne uporabe. Zatim posteljina, štednjak ili stroj za pranje rublja. Znači sve ono što je ovršeniku i njegovoj obitelji potrebno za normalan život. Naravno, ako imaju na primjer tri stroja za pranje rublja, a radi se o obitelji prosječne veličine, tada im je dovoljna samo jedna', pojasnila je za tportal pravna savjetnica Dunja Mak iz osječkog Savjetovališta za potrošače.

Ako se radi o poljoprivredniku, tada mu se ne smiju ovršiti strojevi, radna i rasplodna stoka i sve ostalo potrebno za uzdržavanje njega i obitelji. Od ovrhe je zaštićeno i ogrjevno drvo dovoljno za šest mjeseci.

Obrtnicima i trgovcima poreznici ne smiju zaplijeniti alate i strojeve te sirovine i pogonsko gorivo za tri mjeseca rada.

'Od ovrhe su sigurni i odličja, medalje, ratne spomenice te vjenčano prstenje. Savjetujem građanima da dobro prouče Ovršni zakon, a za svaku nedoumicu mogu se obratiti nama', istaknula je Mak.

  • +8
Gotovo svakodnevne ovrhe i deložacije hrvatska su stvarnost Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Dodaje kako dosad nisu imali slučaj da se netko požalio na kršenje Ovršnog zakona od poreznika. Ljudi većinom prethodno zovu kako bi doznali što od njihove imovine ne može biti predmet ovrhe.

'U slučaju da ovršenik smatra da su prekršena njegova prava, može se žaliti sudu', dodala je Mak.