čija je to ideja?

Traži se smjena šefa HZMO-a: 'Jedva preživljavamo, a on priča kako možemo ići na more!'

28.06.2023 u 09:27

Bionic
Reading

Iz platforme Umirovljenici zajedno (UZ) zatražili su smjenu ravnatelja HZMO-a, Ivana Serdara. Razlog je medijska kampanja u kojoj su umirovljenici poručili da zahvaljujući izmjenama u mirovinskom sustavu mogu otići na more. UZ smatra da je riječ o ‘namjernom i bezobraznom iskrivljavanju slike općeg i prosječnog stanja umirovljenika’

Platforma Umirovljenici zajedno, javlja portal Mirovina, zatražila je žurnu smjenu ravnatelja HZMO-a Ivana Serdara. Smatraju da se kampanjom 'namjerno i bezobrazno iskrivljava slika općeg i prosječnog stanja umirovljenika'. Napominju da je u starijoj populaciji oko 700.000 osoba s mirovinom ispod linije siromaštva, koja je utvrđena na 424,71 euro.

'Naravno da u Hrvatskoj ima umirovljenika koji imaju visoke mirovine dostatne da mogu na more i pet puta godišnje ili kada god to požele. No na jednog takvog, uglavnom umirovljenog po posebnim propisima saborskog zastupnika, ministra, državnog tajnika, ustavnog sudca, akademika je tisuće umirovljenika koji doslovno ni za kruh nemaju, a naravno, ni za lijekove.

Realna slika prosječnog umirovljenika u Hrvatskoj je ona koja mu obzirom na malu mirovinu ne omogućava ni da 'otputuje' u susjedni kvart ili obližnji grad, a kamo li stotinama kilometara do mora. Realna slika prosječnog hrvatskog umirovljenika je ona koja ga prikazuje u svjetlu sve većeg siromaštva, ona koja ga sve češće povezuje sa prebiranjem kontejnera za otpad, ona koja ga povezuje sa pučkom kuhinjom i Caritasom…', navode Umirovljenici zajedno.

Smatraju da je HZMO trebao izabrati 64 umirovljenika kojima bi dao 1.000 eura, kako bi oni mogli otići na more.

'Svi pokušaji da se lažnim prikazivanjem stvarnosti umirovljenike pokuša uvjeriti kako im je zapravo dobro, samo što oni toga očito nisu svjesni, pada u vodu pred činjenicom da udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći nije bio nikada manji, kao i da nikada više umirovljenika nije bilo u opasnoj zoni prijetećeg siromaštva. Čija je uopće to bila ideja?

  • +5
Umirovljenici Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Pitaju li se autori 'Potemkinova sela' kako na njihov uradak gleda 700 tisuća umirovljenika koji sa svojim mirovinama jedva preživljavaju, koji si more ne mogu priuštiti ni jedan jedini dan u godini? Za razliku od kreatora pamfleta, onih 700 tisuća itekako dobro zna i osjeća stvarnost tako da ih ovaj pokušaj uvjeravanja kako im je zapravo dobro može samo dodatno razljutiti', poručili su iz platforme Umirovljenici zajedno.