OD NOVE GODINE

Tranzitni kamionski promet isključivo autocestama

24.12.2008 u 13:00

Bionic
Reading

Ministar prometa Božidar Kalmeta najavio je danas da će posebnom odlukom od početka 2009. zabraniti tranzitni kamionski promet državnim cestama, a taj će se promet odvijati isključivo autocestama

Kalmeta je to rekao na sjednici Vlade, na kojoj je odlučeno da će, izvan turističke sezone, u razdoblju između 15. rujna tekuće i 1. lipnja slijedeće godine, i vozila treće i četvrte skupine cestarinu moći plaćati kreditnim karticama u sustavu naknadnog obračuna, pomoću uređaja za elektroničku naplatu cestarine EMC, uz popust od 20 posto.

Po toj se odluci prestaju izdavati mjesečne i godišnje karte za treću i četvrtu skupinu vozila, a već izdane karte ostaju u primjeni do isteka roka na koji su izdane.

S 500 milijuna na milijardu kuna Vlada je povećala jamstveni kapital Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (HAMAG) , kako bi mogla izdati jamstva za ulaganja planirana operativnim planovima za razvoj govedarstva i svinjogojstva.

Vlada je prihvatila Strategiju razvitka nautičkog turizma za idućih deset godina, koja, umjesto više od 33 tisuće, koliko su planirale županije, u idućih 10 godina predviđa izgradnju najviše 15 tisuća vezova

Posebnom uredbom osnovana je Agencija za regionalni razvoj, koja bi iduće godine trebala preuzeti poslove na izgradnji i jačanju kapaciteta za provedbu programa EU, a nakon donošenja strategije i zakona o regionalnom razvitku postati nositeljem nacionalnih i regionalnih programa.