NJEMU JE SVE JASNO

Todorić: Vladi ekonomija nije prioritet

Ivica Todorić

Ivica Todorić

Izvor: tportal.hr / Autor: Saša Ćetković

Najveći od najvećih poduzetnika, kako je najavljen na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, Ivica Todorić studentima je u srijedu održao jednosatno predavanje pod nazivom 'Pozicije i izazovi hrvatskog poduzetništva', piše Poslovni dnevnik

'Agrokor stalno prozivaju zbog neplaćanja, no treba reći da velike 'retail' kompanije poput Tescoa plaćaju u roku od 80 do 90 dana, a u Hrvatskoj je prosjek 70 do 80 dana. Iako smo po tome bolji od europskog prosjeka, trebalo bi uvesti propis o obaveznom plaćanju u roku od 30 dana', predložio je Todorić.

Za njegova ležernoga nastupa studenti su doznali da je Agrokor samo u posljednja dva tjedna dobio ponude stranaca voljnih uložiti 500 milijuna eura. Todorić je najavio da će u budućnosti zatvoriti zagrebački Ledo, ali i druge Agrokorove tvornice za proizvodnju sladoleda u Srbiji, BiH i Mađarskoj. Sve njih zamijenit će nova, regionalna tvornica pokraj Đakova, smještena uz prometni koridor V c, 'jer od tamo imamo po 200 kilometara do Zagreba, Sarajeva, Budimpešte i Beograda'. Kao podatak koji ga najviše brine Todorić je istaknuo spori rast ukupnog prihoda domaćih tvrtki.

'U Hrvatskoj postoje svega 63 kompanije s prometom većim od milijarde kuna. Iako je Agrokor od 1996. do lani povećao godišnje prihode za čak 1043 posto, ni on nije dovoljno velik, umjesto četiri milijarde trebali bismo imati osam ili deset milijardi kuna prometa. Cijelo hrvatsko gospodarstvo je iscrpljeno, a Vladi ekonomija nije prioritet. U doba krize nema dovoljno poticaja za gospodarstvo. U Švicarskoj se pet godina unaprijed zna da će se neki porez povećati, a kod nas je sve od danas do sutra', požalio se Todorić.

Poučen čestim razgovorima sa seljacima, zaključio je da bi se prinosi na zemlji mogli 'bez problema podići za 25 posto. Time bi seljaci dobili više novca nego što dobiju državnim poticajima, a kukuruza bi bilo i za izvoz', rekao je Todorić, piše Poslovni dnevnik.

Osvrnuo se Todorić i na neke uobičajene kritike. 'Nije točno da sve uvozimo. Agrokor je samo djelomično uvoznik. Ne može se govoriti ni o monopolu. U Konzumu je EBIT marža ista kao i drugdje u svijetu, oko 2,7 posto. Prije nekoliko dana letio sam iznad Slavonije sa Zvonom Bobanom i vlasnikom talijanske kompanije AIA. Pa oni proizvode 40 posto talijanske piletine i 65 posto puretine, to je monopol!' ističe Todorić.

Tijekom jednosatnog izlaganja studenti su mogli doznati i tko sve neprimjetno posjećuje Hrvatsku. Samo u posljednje vrijeme Todorić je ugostio vlasnika Lactalisa, kao i jednog od najbogatijih Amerikanaca, koji je u Zagreb stigao vlastitim Boeingom. Čest mu je gost i predsjednik Uprave Unilevera. Tvrdi da zbog čestih druženja sa svjetskom gospodarskom elitom ne zapostavlja svojih 40.000 zaposlenika.

'Agrokor je socijalna kompanija, što nam je dosad odnijelo puno energije', rekao je Todorić, pozvavši ambiciozne mlade ekonomiste da mu se pridruže, piše Poslovni dnevnik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi