SLOVENSKI DNEVNIK DOZNAJE

Todorić u tajnosti priprema preuzimanje Mercatora

18.02.2011 u 10:10

Bionic
Reading

Prema pisanju slovenskog Dnevnika, Ivica Todorić u tajnosti priprema veliku operaciju neprijateljskog preuzimanja Mercatora. U prvoj fazi Agrokor planira kupiti 23,3 posto Mercatora od Pivovarne Laško, a nakon toga kroz javnu ponudu će pokušati steći većinski udjel u najvećem slovenskom trgovačkom lancu. Financijsku podršku za ovu operaciju Agrokoru osigurava talijanski UniCredito. Navodno je odluka o preuzimanju donesena ovoga tjedna u Milanu, na sastanku u sjedištu UniCredita

Prema izvorima slovenskog Dnevnika, Agrokor će predati obvezujuću ponudu na natječaj za prodaju 23,3 posto udjela u Mercatoru, koji je objavila Pivovara Laško. Pregovori o kupnji s Pivovarom Laško trebali bi biti okončani do kraja travnja, nakon čega će Agrokor objaviti javnu ponudu svim dioničarima Mercatora, s ciljem stjecanja najmanje 50-postotnog udjela u slovenskom trgovačkom divu.

U Dnevniku podsjećaju da je Todorić u protekle dvije godine dva puta pokušao preuzeti Mercator, te ističu da je sredinom veljače prošle godine Agrokor dobio pismo podrške od UniCredita, u kojem mu talijanska bankarska grupacija nudi financijsku podršku u provedbi plana za preuzimanje Mercatora.

Prema hrvatskim izvorima, kupnja bi se financirala UniCreditovim kreditom u visini od pola milijarde eura. Razlika bi se pokrila dokapitalizacijom Agrokora u visini od 50 do 100 milijuna eura, koju bi osigurala Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja već posjeduje 8,3 posto dionica Agrokora.

Tržišna kapitalizacija Mercatora na temelju jučerašnje cijene dionice na Ljubljanskoj burzi (160 eura) trenutno iznosi 600 milijuna eura. Uz primjerenu premiju od 25 posto, Todorić bi za za preuzimanje cijelog Mercatora trebao izdvojiti 750 milijuna eura