NIKAD BLIŽE CILJU

Todorić u srijedu potpisuje ugovor za Mercator?

ivica todorić

ivica todorić

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Ugovor o prodaji 52 posto Mercatora koncernu Agrokor bit će potpisan sredinom idućeg tjedna, najvjerojatnije 21. prosinca. Iako su se posljednjih tjedana zaredali otpori prodaji Agrokoru, što forsira Uprava Mercatora na čelu sa Žigom Debeljakom, ne dopuštajući Todoriću da napravi dubinsko snimanje, vlasnici (Pivovarna Laško i banke) žele posao dovršiti čim prije

Nakon prepiske koja se posljednjih tjedana na relaciji prodavatelji - Uprava Mercatora odvijala preko burze, bit će dopušteno da 'due diligence' obave samo Agrokorovi partneri - EBRD i One Equity Partners (IFC procjene ostavlja Agrokoru).

Dubinsko snimanje EBRD-a i One Equity Partnersa, fonda JP Morgana, kreće nakon što Agrokor kao nositelj posla potpiše ugovor s prodavateljima i trajat će tri do četiri tjedna. Inače, u vezi s dubinskim snimanjem, dogodila se prilično apsurdna situacija jer je ono dopušteno Agrokorovim partnerima u poslu, ali ne i samom koncernu (da ne napominjemo da je EBRD usto suvlasnik Agrokora).

U Agrokoru se ne zabrinjavaju zbog toga jer im je itekako dobro poznata 'krvna slika' Mercatora. No ipak će ugovor koji će biti potpisan idućeg tjedna na neki način biti uvjetovan onime što će Agrokorovi partneri snimiti u Mercatoru. Agrokor i partnere ponajprije zanimaju Mercatorove nekretnine te struktura duga.

Je li moguće da rezultati dubinskog snimanja ipak umanje vrlo visoku cijenu koju je Agrokor ponudio većinskim vlasnicima od čak 221 euro za dionicu ili ukupno više od 830 milijuna eura za slovenski trgovački lanac? Navodno u Agrokoru ne očekuju iznenađenja u vezi s tim te ostaju pri izdašnoj cijeni. U četvrtak se Mercatorovom dionicom na Ljubljanskoj burzi trgovalo po cijeni od 153 eura. Inače, sindikalni je prosvjed planiran u utorak u 11 sati ispred zgrade vlade u Ljubljani.

Ladi Rožič iz Saveza slobodnih sindikata Slovenije, u koji se ubraja i trgovina, kaže da nemaju ništa protiv Agrokora, već će prosvjedovati općenito protiv prodaje te tražiti od vlade da država preko fonda KAD uđe u suvlasništvo Mercatora, i to najmanje 25 posto plus jednu dionicu. Rožič ističe kako bi u Mercatoru zbog sinergija s Agrokorom moglo doći do otpuštanja, što je u slučaju slovenskog tržišta prilično 'nategnuto' jer Todorićev koncern tamo uopće nema maloprodaju.

Iz Agrokora su najavu prosvjeda ovako komentirali: 'Zapošljavamo blizu 40.000 ljudi u regiji i u svakoj kompaniji imamo ugovore sa sindikatima koje u potpunosti poštujemo. Zaposlenici su nosioci razvoja i ključ našeg uspjeha. Tko može voljeti Mercator više od nas i naših partnera, koji investiramo velik kapital? U Mercatoru postoji velik potencijal za daljnji razvoj i povećanje ukupne zaposlenosti. Otpuštanja neće biti, to garantiramo. Radnicima jamčimo bolje plaće i uvjete, kao i kolektivni ugovor na više godina.'

Ladi Rožič kaže da će pozvati i štediše, pogotovo umirovljenike, da povuku 14 milijardi eura štednje iz NLB-a, koji je jedan od prodavatelja Mercatora, ako država ne zaštiti njihove interese.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi