MJERE ŠTEDNJE

Todorić srezao plaće menadžerima za 10 posto

16.02.2009 u 09:06

Bionic
Reading

Na samu naznaku krize, još tijekom 2008. godine, u Agrokoru su srezali plaće svim menadžerima za 10 posto

Nakon države, koja ima oko 400.000 zaposlenih u javnom sektoru, Agrokor je drugi po veličini poslodavac u zemlji s ukupno 37.000 radnika, od čega ih je u Hrvatskoj 30.000.

U razgovoru za Večernji list, Tomislav Lučić izvršni potpredsjednik Agrokora za financije, objašnjava kako se ta kompanija pripremila za krizu.

'Na samu naznaku krize, još tijekom 2008. godine, počeli smo reviziju menadžerskih paketa i do danas smo srezali plaće svim menadžerima 10 posto, a to je oko tisuću ljudi, smanjili smo troškove reprezentacije, službena vozila koriste se samo u vrijeme posla ili i poslije, ali uz osobno sudjelovanje u troškovima – leasingu, održavanju i troškovima goriva.' izjavio je Lučić.

Lučić napominje kako su Agrokorovi menadžeri dobro plaćeni, ali nemaju bonuse i dionice. Smanjivanjem plaće nisu nezadovoljni jer su njihova primanja još uvijek atraktivna, a znaju i kakva je situacija u okruženju.

Radni ručkovi održavaju se u Agrokorovim restoranima, umjesto u vanjskima, te se provođenjem različitih mjera uštedjelo oko 10 milijuna eura. Aadministrativne troškove smanjili su za pet posto, a plaće administrativnom osoblju smanjene su za dva posto.

Lučić kaže kako Agrokor neće otpuštati radnike, napominjući da su u posljednjih 10 godina linearno podizali plaće, dok će sada vrlo selektivno, i to u kompanijama koje bitno zaostaju za prosjekom koncerna ( Konzum i Belje).

Smanjiti će se i investicije, jer je Agrokor u posljednjih desetak godina ulagalo godišnje oko 250 milijuna eura, a u ovoj godini je budžet smanjen na 150 milijuna.