PROBLEMI S MERCATOROM

Todorić se na Slovence požalio i Barrosu

13.05.2011 u 13:07

Bionic
Reading

Osim što se za svog nedavnog posjeta Zagrebu Jose Manuel Barroso sastao s najvišim hrvatskim dužnosnicima, šef Europske komisije susreo se i s Ivicom Todorićem, vlasnikom Agrokora

Iako su iz ureda Delegacije Europske unije i Agrokora demantirali sastanak Barrosa i Todorića, dobro upućeni izvori Novog lista, ali i očevici, tvrde suprotno i kažu da je do susreta došlom, i to u hotelu Esplanade. Vlasnik Agrokora na sastanak je stigao s prevoditeljem. Navodno ga je koordinirao šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren, a upućeni kažu da je stvar malo 'pogurala' i premijerka Kosor.

Iako Barrosovi sastanci s važnim gospodarstvenicima nisu neuobičajeni, o njima je gotovo nemoguće dobiti službenu potvrdu. Kad je u pitanju Ivica Todorić, može se pretpostaviti da je Barrosu iznio svoje namjere i ambicije da preuzme Mercator i proširi poslovanje u Sloveniji, a onda se vjerojatno i požalio na barijere koje mu stvara slovenska politika.

Očito Todoriću susret s Barrosom i nije bio od neke velike koristi, jer je natječaj za Mercator nedavno propao i Pivovarna Laško nije prihvatila njegovu ponudu iako je bila najbolja.

Navodno je prvi čovjek Agrokora, nakon što je antimonopolistička agencija zabranila Pivovarni Laško raspolaganje dionicama Mercatora, pokušavao u kratkom roku doći i do slovenskog premijera, no bezuspješno, jer se Borut Pahor prepao da bi mu takav sastanak mogao donijeti političku štetu. Kao jedan promicatelja Todorićevih interesa spominjao se Tomaž Lovše, direktor slovenskog Dinersa, no niti on nije uspio slomiti nekolicinu ministara koji su se protivili dolasku Agrokora, posebice ministra financija Franca Križaniča.