TRAKAVICA OKO MERCATORA

Todorić odbio potpisati neobičan slovenski memorandum

13.10.2011 u 15:19

Bionic
Reading

U ponedjeljak, 17. listopada, istječe produženi rok za predaju neobvezujućih ponuda za kupnju 50,03 posto dionica slovenskoga trgovačkog lanca Mercatora, a u igri je ponovno i hrvatski koncern Agrokor, piše u četvrtak ljubljansko Delo

List navodi da se s istekom roka sve češće nagađa koliki je stvaran interes za kupnju iako je neobvezujuće ponude 'navodno predalo desetak investitora', a uglavnom je riječ o portfeljskim ulagačima, odnosno investicijskim fondovima.

'Hrvatski koncern Agrokor, koji je u vlasništvo Mercatora pokušavao ući u gotovo svim prijašnjim pokušajima Mercatorove prodaje, navodno je još uvijek jedan od najozbiljnijih strateških kupaca, piše vodeći slovenski list.

No, kako navodi Delo, Agrokor još nije preuzeo predviđeni informacijski memorandum niti potpisao izjavu o tajnosti podataka iako je i hrvatskom i slovenskom regulatoru za tržišno natjecanje prijavio namjeru koncentracije, što znači da svi uvjeti za predaju njegove ponude nisu ispunjeni.

Iako je svoju prijavu slovenskom regulatoru dopunio početkom tjedna, direktor ureda za tržišnu konkurenciju Damjan Matičič navodi da ni dopunjena Agrokorova prijava koncentracije nije bila potpuna, pa će ju zato dopuniti podacima koje dobije izravno od Mercatora.

Slovenski mediji proteklih su dana iznosili pretpostavke da je Agrokor zainteresiran za dogovor o ulasku u Mercator izravnim pregovorima s bankama koje su u izravnu ili neizravnu vlasništvu većine Mercatorovih dionica.

Poslovni list Finance objavio je u srijedu da je Agrokor s prodavateljima, skupinom slovenskih banaka, Pivovarnom Laško (PL) i s nekoliko manjih vlasnika, potpisao poseban informacijski memorandum kojim je naveo da će u roku, do ponedjeljka, predati neobvezujuću ponudu te čuvati poslovne tajne Mercatora.

Na taj je način izbjegao potpisivanje posebnog memoranduma koji je od onih koji predaju neobvezujuće ponude tražio da se obvežu kako, ako sadašnji natječaj ne bude uspješan ili bude prekinut, u sljedećih 18 mjeseci ne bi smjeli preuzimati Mercator.

Takav informacijski memorandum Agrokor nije želio potpisati, navode Finance, zbog čega su krugovi oko Mercatora neskloni prihvaćanju Agrokorove ponude u sadašnjem natječaju.

Mercatorovi dioničari (Abanka Vipa, NLB s Bankom Celje, Gorenjska banka, Hypo Alpe-Adria Bank, fond NFD 1, NFD Holding, Nova Kreditna banka Maribor, Pivovarna Laško, Pivovarna Union i Radenska) zajedno kontroliraju 50,03 posto Mercatora.

Ti su dioničari u lipnju ove godine potpisali sporazum o zajedničkoj prodaji Mercatora, a prodajni postupak se provodi preko londonske banke ING.