VIDOŠEVIĆ O PREUZIMANJIMA:

Todorić i Tedeschi plešu kako banke sviraju

28.03.2011 u 09:11

Bionic
Reading

Preuzme li Agrokor 23,34 posto Mercatora, stvarne vlasnice tog udjela zapravo će biti banke, komentirao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore i predsjednik Uprave Kraša Nadan Vidošević za mariborski list Večer

Vidošević je komentirao da je pokušaj preuzimanja slovenskog Mercatora u režiji Ivice Todorića sličan lanjskoj kupnji Droge Kolinske, koja je sada vlasništvo Atlantic grupe.

'Tu, zapravo, nitko nikoga nije kupio. U stvarnosti je Droga Kolinska u vlasništvu banaka koje su financirale Atlantic grupu da ostvari tu akviziciju. Samo po količini vlastitog kapitala u bilancama može se mjeriti čije je što', rekao je Vidošević.

'Emil Tedeschi može sa svojim menadžmentom učiniti sve za Drogu, no svake će godine igrati igru koju će diktirati banke, baš kao i Ivica Todorić. Banke su ključne. Smanjile su vlastite rizike u poslovanju i to je smisao svih ovih operacija', dodao je.

Hoće li Agrokor uspjeti kupiti četvrtinu Mercatora koju prodaje Pivovarna Laško, Vidošević ne zna. 'Ako slovenska vlada ispregovara povoljnije uvjete kreditiranja kod banaka, Pivovarna Laško će odustati od prodaje svojeg udjela u Mercatoru. U suprotnom slučaju, do prodaje će doći, i to najboljem ponuđaču, ali ponovno će sve biti u interesu banaka', uvjeren je.

Vidošević smatra da se Slovenija mora, ako želi da Mercator ostane u domaćim rukama, potruditi i organizirati kapital preko svojih kanala. No bez obzira na vlasnika, Mercator će, misli šef HGK, nastaviti poslovati uspješno. 'Ako Todorić uđe u najveći slovenski trgovački lanac, to ne znači da će kompanija tehnički i razvojno stagnirati, ne vjerujem u to. Agrokor je kvalitetna kompanija koja će sačuvati poslovanje Mercatora, baš kao što to Tedeschi čini s Drogom Kolinskom.'

Uvjeren je da se Agrokor u slučaju preuzimanja Mercatora ne bi odlučio na otpuštanja. 'Todorić mora paziti na konkurenciju jer se mogu pojaviti novi igrači', pojasnio je. Što se tiče slovenske zabrinutosti da bi ulaskom Agrokora u Mercator taj trgovački lanac prestao nuditi njihove proizvode na policama, Vidošević je izjavio da svaki vlasnik mora biti racionalan. 'Ako je Laško pivo najprodavanije u svojoj kategoriji, naravno da će ostati na policama', zaključio je Vidošević.