NA TERET MALIH

Todorić i Fižulić najgore platiše

16.04.2010 u 08:56

Bionic
Reading

Agrokorovi Konzum i Belje te Magma prednjače u nerazmjeru između naplate svojih potraživanja i plaćanja dugova drugim tvrtkama u prošloj godini. Svoje obveze plaćaju u i do osam puta duljem roku nego što ih naplaćuju

Pokazuje to analiza koju je za časopis Banka izradila Suzana Košćak, stručnjakinja za financije, piše Večernji list. Samo jedna tvrtka, Ericsson Nikola Tesla, među njih 15 u kraćem roku plaća svoje obveze nego što ih naplaćuje.

Konzum naplaćuje svoja potraživanja u roku od 35 dana, a svoje obveze plaća u roku od 189 dana. Belje ima naplatu u roku od 65 dana, a obveze plaća u roku od 488 dana. Magma se naplaćuje u roku od 23 dana, a obveze plaća u 165 dana.

U usporedbi s prošlom godinom rokovi su naplate porasli iako je u daleko većem postotku porast u plaćanju obveza. Kako objašnjava autorica analize, tvrtke poput Magme i Tekstilprometa bile su na udaru pada potrošnje na tržištu pa su im prihodi od prodaje pali 14,89 posto, odnosno 34,61 posto, a to je utjecalo i na njihovu likvidnost.

Konzumu je pak prodaja znatno manje pala, 2,18 posto, no rokovi naplate i plaćanja izuzetno su visoki. Ina, u kojoj vlasnički udjel ima država, ima tri puta veći broj dana u kojima podmiruje obveze nego što ih naplaćuje, a taj je omjer u Croatiji Airlinesu oko četiri puta veći. Da neplaćanje na tržištu opet dobiva zamah, jasno je otkako je počela kriza.

No također je činjenica da je mnogim tvrtkama koje dominiraju na tržištu svojom veličinom postala uobičajenom praska kašnjenja podmirenja obveza. Najviše to osjećaju mali poduzetnici, koji su u ne malom broju slučajeva prisiljeni i naplatiti svoja potraživanja tek uz određeni rabat.

Tako neki od njih, koji posluju s jednom većom tvrtkom, kažu kako su se umjesto dogovorenih mjesec do dva, uspjeli naplatiti tek u roku od šest mjeseci, ali uz smanjenje iznosa potraživanja od šest do deset posto. Mnogi, kako bi zadržali posao, pristaju na takav dogovor, a velik ih dio zbog nedostatnih sredstava mora obustaviti posao.