NOVI SUVLASNICI

Tko su Poljaci koji ulažu milijune u Luku Rijeka

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 20.07.2015 16:05
  • Objavljeno 20.07.2015 u 16:00
  • +9
  • +6

OT Logistics na lokacijama u Njemačkoj i Poljskoj

Izvor: tportal.hr / Autor: OT Logistics

Dokapitalizacija Luke Rijeka, kojom naša najveća morska luka prikuplja kapital za financiranje proširenja pozadinskog terminala Škriljevo, ispunila je očekivanja. U prva tri kruga upisano je 5,4 milijuna dionica i uplaćeno 215,9 milijuna kuna, što je približno 72 posto od planiranih 300 milijuna kuna. Većinu novih dionica kupili su domaći mirovinski fondovi, a značajan iznos uplatio je i investitor iz Poljske

Prema informacijama Novog lista, radi se poljskoj tvrtki OT Logistics, a ona je uložila 80 milijuna kuna i upisala 37 posto novih dionica.

Radi se o logističkoj tvrtki koja posluje na europskom tržištu. OT Logistics grupa sastoji se od dvadesetak tvrtki specijaliziranih za pružanje profesionalnih logističkih usluga vezanih uz riječni i morski prijevoz, što uz prijevoz tereta uključuje utovar ili pretovar robe, skladištenje i iznajmljivanje nekretnina.

Raspolaže flotom od 400 plovila s ukupnim kapacitetom od 100 tisuća tona, a logistički povezuje poljske i njemačke gradove s lukama na Sjevernom i Baltičkom moru. Posluje od 1946. i pokriva oko 80 posto tržišta riječnog teretnog prijevoza u Poljskoj.

Ulazak u vlasništvo Luke Rijeka mogao bi značiti i širenje područja djelovanja prema jugu. Nakon dokapitalizacije OT Logistics će raspolagati s oko 15 posto kapitala i biti jedan od najvećih dioničara Luke Rijeka.

Poljska logistička kompanija lani je ostvarila gotovo 200 milijuna eura prometa, uz dobit od 7,9 milijuna eura. Od 2013. kotira na Varšavskoj burzi, a trenutna kapitalizacija iznosi 384 milijuna zlota (91 milijun eura).

Većinski vlasnik je fond rizičnog kapitala Fundusz MISTRAL, specijaliziran za ulaganje u brzorastuće projekte.

U četvrtom krugu dokapitalizacije Luke Rijeka, koji počinje u utorak, na raspolaganju je ostalo još 2.103.137 dionica, a najveća je nepoznanica hoće li u njemu sudjelovati država, jer ona u protekla tri kruga nije upisivala dionice. Ukoliko Vlada ne donese odluku o investiciji, udio države smanjit će se sa sadašnjih 83 posto na oko 37 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!