IZRAELCI NOVI GAZDE PLIVE

Teva do kraja godine preuzima Barr

24.11.2008 u 14:00

Bionic
Reading

Kompanija Barr Pharmaceuticals, Inc., koja je vlasnik hrvatske farmaceutske kompanije Plive, objavila je kako su njezini dioničari velikom većinom glasova odobrili predloženu akviziciju Barra od strane izraelske kompanije Teva Pharmaceuticals Industries Lt

'Barrovi dioničari (21. studenog) glasovanjem su potvrdili svoju nepodijeljenu podršku transakciji', izjavio je Bruce L. Downey, predsjednik i glavni izvršni direktor Barra.

'Zadovoljni smo našim kontinuiranim napretkom na završetku Tevine akvizicije Barra te zajedno s Tevom predviđamo kako ćemo transakciju i povezivanje naših dviju snažnih organizacija završiti prije kraja ove godine', kazao je.

Inače, izraelska kompanija Teva Pharmaceutical Industries i Barr u srpnju su objavili kako su potpisali ugovor prema kojem će Teva preuzeti Barr, a tada je najavljeno kako se okončanje te transakcije očekuje krajem ove godine.

Tada je objavljeno da će Teva za 100 posto Barrovih dionica platiti ukupno 7,46 milijardi dolara.

Prema toj objavi, Teva će akvizicijom Barra ojačati svoju vodeću poziciju u SAD-u, kao i svoju poziciju na ključnim tržištima u Europi te srednjoj i istočnoj Europi.

Izraelska Teva je jedna od 20 najvećih farmaceutskih kompanija u svijetu te vodeća generička farmaceutska kompanija, koja više od 80 posto svoje prodaje ostvaruje na tržištima Sjeverne Amerike i zapadne Europe.

Barr je globalna specialty farmaceutska kompanija koja je prisutna u 30 zemalja i posluje kroz povezana društva Barr Laboratories, Duramed Pharmaceuticals i Plivu.

Hrvatsku farmaceutsku kompaniju Pliva američki je Barr kupio u listopadu 2006. godine.