električna vozila

Tesla traži dozvolu za prodaju radarskog sigurnosnog uređaja za automobile za detektiranje pokreta

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 21.08.2020 16:51
  • Objavljeno 21.08.2020 u 16:51
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: EPA / Autor: RITCHIE B. TONGO

Američki proizvođač električnih automobila Tesla zatražio je od vlasti u SAD-u dozvolu za prodaju interaktivnog uređaja za detektiranje pokreta na malim udaljenostima, koji bi poboljšao sigurnosni sustav u vozilima

Senzor nema licencu a koristi milimetarske valove veće snage no što važeći propisi dopuštaju. Koristio bi četiri odašiljača i tri prijemnika a bazirao bi se na radarskoj tehnologiji.

U Tesli smatraju da radarska tehnologija milimetarskih valova ima prednosti u odnosu na druge senzorske sustave, poput onih temeljnih na kamerama odnosno onih ugrađenih u sjedala.

Radarski sustavi prodiru duboko u predmete, vide "kroz" meke materijale, poput dekice kojom je dijete pokriveno na posebnom sjedalu, objašnjavaju.

Mogu također procijeniti veličinu tijela kako bi optimizirali aktiviranje zračnih jastuka u slučaju sudara, ovisno o tome sjedi li na mjestu odrasla osoba ili dijete, naglašavaju u Tesli.

Takav bi sustav bio efikasnijih od postojećih sustava senzora koji su ugrađeni u sjedala i bazirani su na težini, tvrde.

Savezna komisija za komunikacije (FCC) odobrila je 2018. sličan zahtjev Googlea, dok je Valeo North America u ožujku podnio zahtjev za sigurnosni uređaj koji bi također otkrivao djecu u automobilima. Postupak još nije završen.

FCC je pokrenuo postupak javnog savjetovanja o Teslinom zahtjevu koji će biti zaključen 21. rujna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!