Kostas Nebis:

'Cijene električne energije su bez presedana, Vladin paket mjera je potpora motoru gospodarstva koji sad ne smije trokirati'

12.09.2022 u 15:31

Bionic
Reading

Tri najveća telekoma u Hrvatskoj - HT, A1 i Telemach - pozdravljaju vladin paket mjera pomoći, ocjenjujući da je to važna potpora gospodarstvu, kupovnoj moći građana i financijskom osnaživanju zaposlenih, očekujući od vlade nastavak aktivne politike

Iz HT-a (Hrvatski Telekom) za Hinu kažu da će vladine mjere omogućiti gospodarstvu da se nosi s velikim teretom cijena.

"Teret cijena električne energije je bez presedana i utječe na sve grane gospodarstva kao i na standard građana. Doneseni paket mjera definitivno će biti potpora radu nacionalnog gospodarskog motora, za kojeg je ključno da ne 'trokira' sada kada je najvažnije", poručuje predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis.

U telekomu A1 Hrvatska, kako kažu, analiziraju mjere vlade za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena te njihov učinak na poslovanje u telekomunikacijskom sektoru, pozdravljajući "sve poteze koji doprinose boljem položaju i financijskom osnaživanju zaposlenih". "Očekujemo da će vlada nastaviti s aktivnom politikom i reagirati kako bi dodatno pružila potporu svim građanima, kao i poduzetnicima", ističu iz A1.

Telemach Hrvatska također pozdravlja vladine mjere, smatrajući da država treba učiniti sve što može kako bi se očuvalo hrvatsko gospodarstvo i dodatno potaknuo njegov rast i razvoj. Ključnim korakom izdvajaju ograničenje cijena osnovnih namirnica i energenata, posebice za očuvanje kupovne moći najšireg broja građana, kako bi svojom aktivnošću i dalje poticali gospodarski rast.

"Podržavamo mjere kojima se ograničava cijena energenata poduzetnicima svih veličina te smatramo da je jedini ispravan način adresiranja ove krize kroz pristup koji obuhvaća sve sudionike u gospodarstvu, bez obzira na poslovni segment i veličinu", kažu iz Telemacha.

  • +3
Sjednica Vlade - ilustracija Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Što se tiče najave posebnog oporezivanja kompanija s porastom dobiti, pozivaju vladu da mjere donosi kao rezultat promišljenog plana i kroz kontinuirani dijalog s industrijom. To smatraju i nužnim preduvjetom za izbjegavanje smanjenja efikasnosti, a time i investicijske aktivnosti u privatnom sektoru. "Iako pozdravljamo i proširenje opsega poreznih olakšica, smatramo da je nužno i porezno rasterećenje dohotka, kako bi se poduzetnicima oslobodio prostor za povećanje plaća zaposlenika", poručuju iz Telemacha.