WARREN BUFFETT

Tek su mu 93 godine: Kako savjeti 'Proroka iz Omahe' mogu pomoći malim ulagačima

30.08.2023 u 19:18

Bionic
Reading

Legendarni američki investitor Warren Buffett bezbroj je puta privukao veliku pažnju svojim receptima za uspjeh. Što mali ulagači mogu naučiti od 'Proroka iz Omahe'?

Buffett se trenutačno nalazi na šestom mjestu Bloombergove liste milijardera s bogatstvom od 120 milijardi dolara, u slobodno vrijeme svira ukulele i igra bridž, omiljeni mu je napitak Cherry Coke i - u usporedbi s 99-godišnjim poslovnim partnerom Charliejem Mungerom - gotovo je mladić, a danas mu je tek 93. rođendan.

Smatra se legendom burze jer je svoj imetak stvorio pametnim ulaganjem, a od 1970. godine upravlja bogatstvom investicijske holding kompanije Berkshire Hathaway. Pod njim je Berkshire postao nominalno najskuplja dionica na svijetu - trenutno je dostupna za nešto manje od 540.000 dolara. Buffett nije samo izuzetno uspješan investitor, već je i jako tražen izvor ideja, a njegove izreke o burzi inspirirale su mnoge male i profesionalne investitore.

'Netko je davno posadio drvo, zbog čega netko drugi danas sjedi u hladu', omiljena je Buffetova izjava koju parafrazira Robert Rethfeld iz njemačkog Wellenreiter Investa za tagesschau.de i uspoređuje to s ulaganjem u dionice Applea, Tesle i Nvidije, koje su prije nekoliko godina bile 'drvo pod kojim nitko nije htio sjediti', a danas donose velike zarade ulagačima.

'Buffett si uzme vremena, dodajući dionice rastućih kompanija u svoj portfelj znatno kasnije od većine ulagača. Tesla i Nvidia nisu u njegovom portfelju, ali tu je tajvanski div TSMC, a Apple je počeo kupovati tek 2016.', kaže Rethfeld.

Kupovinu dionica Applea Buffett naziva svojim najboljim ulaganjem jer im je cijena od 2016. do danas sedmerostruko porasla.

Osim toga, ima svoj pogled na diversifikaciju portfelja i ulagačima oduvijek poručuje: 'Široka diversifikacija je potrebna samo kada investitor ne zna što radi.'

Daleko najpoznatiji njegov savjet, koji vrijedi za sve one koji se žele okušati na burzi, glasi: 'Investirajte samo u kompaniju čije poslovanje razumijete.'

Drugim riječima, ako mali ulagač ne razumije poslovni model neke kompanije ili općenito nema alate velikih investitora, Buffett vjeruje da bi trebao široko diversificirati svoje investicije ili ulagati u fondove sa što nižim mogućim naknadama, poput popularnih ETF-ova. U svojoj oporuci Buffett je čak preporučio obitelji da većinu novca uloži u ETF-ove, a koji repliciraju kretanje indeksa S&P.

Koliko dugo bi investitori trebali držati dionice ili ETF-ove prema mišljenju starog majstora burze? 'Moje omiljeno razdoblje držanja je zauvijek', kaže Buffett. On i njegov partner Munger poznati su po tome da ne prate aktualne burzovne trendove jer vjeruju da će u narednim godinama i desetljećima dionice više vrijediti.

Poznati su i po tome da se ne boje slomova tržišta, već su tada posebno pohlepni. 'Bojte se kada su drugi pohlepni, a budite pohlepni kada su drugi uplašeni', poručio je Buffett.