OTVARANJE TVORNICE

Tedeschijev povijesni dan uveličali Milanović i Todorići

16.03.2015 u 15:40

  • +5

Zoran Milanović i Emill Tedeschi na otvorenju nove tvornice Atlantic Grupe

Izvor: tportal.hr / Autor: Luka Filipović

Bionic
Reading

'Ovo je za nas povijesni dan', izjavio je Emil Tedeschi, većinski vlasnik i predsjednik Uprave Atlantic grupe, na svečanom otvorenju svoje nove tvornice u ponedjeljak u Novoj Gradišci. Svečanosti su prisustvovali njegov dobar prijatelj, premijer Zoran Milanović te Ante i Ivan Todorić iz Agrokora, najvećeg Atlanticovog poslovnog partnera

U proizvodnom pogonu vrijednom 120 milijuna kuna proizvodit će se energetske pločice. Trenutno u tvornici radi 42 zaposlenika, a plan je da ih u konačnici bude 160.

'Ovo je naša 16. tvornica, ali prva koja je izgrađena na ledini. U Novoj Gradišci je pobijedio biznis! Pokazali smo da je moguće, bez obzira na to tko je na vlasti, bilo nacionalno, bilo lokalno (op.a. HDZ vodi Novu Gradišku), realizirati ovakav projekt u rekordnom roku ako postoje jasan poslovni plan i kvalitetno zakonodavstvo, što imamo u Hrvatskoj', istaknuo je Tedeschi.

TVORNICA U BROJKAMA

120 milijuna kuna; 42 zaposlenih danas, 160 s razvojem poslovanja; 6000 kvadratnih metara; 10 mjeseci od početka investicije; 90 metara proizvodne trake; 300-450 komada energetskih pločica u minuti; 83 milijuna energetskih pločica godišnje

Tvornicu je izgradila Agrokorova građevinska tvrtka Projektgradnja iz Slavonskog Broda. Njezini godišnji kapaciteti iznose oko 83 milijuna energetskih pločica uz jednu proizvodnu liniju, a plan je u narednim godinama dodati još njih dvije.

Pogon se nalazi neposredno uz autocestu Zagreb - Slavonski Brod - Beograd u sklopu Industrijskog parka Nova Gradiška. Osim odlične lokacije, Atlantic je privukla povoljna cijena zemljišta: 25 kuna po četvornom metru, sređena infrastruktura te oslobođenje od komunalnog doprinosa.

Ante Todorić, član Uprave koncerna Agrokor, smatra kako je Hrvatskoj nužno potrebno još ovakvih investicija.

'Ako se ne bude ulagalo u nove dodatne vrijednosti, stvaralo nove proizvode i prave proizvodnje koje mogu konkurirati najvećim svjetskim igračima, onda u pitanje dolazi održiv razvoj Hrvatske', rekao je Todorić za tportal.

Premijeru Milanoviću posebno je bilo drago čuti kad je Emil Tedeschi pohvalio domaće zakonodavstvo.

'Lijepo je to čuti od njega i to je istina. Ali moramo još raditi na poboljšanju poslovne klime i na problemu prevelike birokracije. Pred time oči neću zatvarati', naglasio je Milanović, dodajući kako se u Njemačkoj slična tvornica sigurno ne bi sagradila u tako brzom roku jer su ondje pravila stroža.

Atlanticu je trebalo samo sedam mjeseci od prve lopate do početka testne proizvodnje u Novoj Gradišci, s tim da je građevinska dozvola dobivena za rekordnih 19 dana.