POD PRITISKOM KRIZE

Tečaj eura prema dolaru najniži u 16 mjeseci

08.01.2012 u 11:06

Bionic
Reading

Na samom početku godine euro je na valutnim tržištima ojačao, no ubrzo je prema dolaru potonuo na najnižu razinu u 16 mjeseci, dok je prema japanskom jenu zaronio na najnižu razinu u 11 godina.

Cijena eura prema američkoj valuti pala je prošloga tjedna 1,6 posto, na 1,2720 dolara. U petak je u jednom trenutku, po prvi puta od rujna 2010. godine, zaronila i ispod razine od 1,27 dolara.

U odnosu na japansku valutu, tečaj eura strmoglavio se, pak, za 2,1 posto, na 97,90 jena, najnižu razinu u 11 godina.

I američka je valuta oslabila prema japanskoj, pa je njezina cijena pala za 0,6 posto, na 76,97 jena.

Nova je godina za europsku valutu dobro počela. Početkom tjedna njezin se tečaj probio iznad 1,30 dolara. Međutim, ubrzo je potonuo duboko ispod te psihološki važne razine, zbog naznaka produbljivanja europske dužničke krize i nesklonosti ulagača prema rizičnijim investicijama.

U fokusu investitora i dalje su prinosi na obveznice članica eurozone. Njemačka aukcija obveznica privukla je prošloga tjedna solidnu potražnju, no nije impresionirala.

Ni francuska aukcija nije oduševila. Na rok od 10 godina Pariz se zadužio uz kamatu od 3,29 posto, što je neznatno više u usporedbi s 3,18 posto, koliko je platio na aukciji u prosincu.

Premda te aukcije nisu razočarale, euro se našao pod pritiskom. Analitičari kažu da je to znak prilično lošeg raspoloženja spram jedinstvene europske valute.

"Ulagači samo traže izgovore za prodaju eura, nakon što je ojačao prvog dana trgovanja u novoj godini", kazao je Adam Myers, valutni strateg u Credit Agricoleu CIB.

Ulagači su oklijevali s kupovinom eura i zbog najave ponude novih dionica talijanske banke UniCredit uz znatan popust, što ukazuje na probleme u europskom bankarskom sustavu.

Najnoviji podaci Europske središnje banke (ECB) pokazuju da banke radije čuvaju novac nego da ga posuđuju jedne drugima. Kod središnje banke drže rekordne iznose prekonoćnih depozita, oko 450 milijardi eura.

Analitičari kažu da bi naznake novih teškoća u bankovnom sektoru mogle potaknuti daljnje slabljenje eura, kao i aukcije talijanskih i španjolskih obveznica idućega tjedna, koje će biti prvi veći testovi za euro u ovoj godini.

Oprez uoči tih aukcija izazvao je u petak proboj prinosa na talijanske obveznice iznad kritične razine od 7 posto, dok je prinos na 10-godišnje španjolske obveznice porastao na 5,75 posto.

„Na dolar pozitivno utječu dobri makroekonomski podaci iz SAD-a, dok je euro pod pritiskom dužničke krize i nesklonosti ulagača prema rizičnijim investicijama. Pitanje je hoće li euro nastaviti klizati sporim tempom ili će početi padati oštrije“, kaže Steve Barrow, valutni strateg u Standard banci, koji smatra da bi do kraja mjeseca cijena eura mogla skliznuti i na 1,20 dolara.