RAST IZVOZA

TDR će u 2017. prodati više cigareta u Njemačkoj nego u Hrvatskoj

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 19.01.2017 11:04
  • Objavljeno 07.12.2016 u 14:11
ram addanki

ram addanki

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: TDR

British American Tobacco (BAT) zadovoljan je rezultatima ostvarenima u prvoj godini nakon preuzimanja Tvornice duhana Rovinj (TDR), istaknuo je Ram Addanki, predsjednik Uprave kompanije BAT Adria

Prvu godinu poslovanja obilježio je snažan rast izvoza na regionalna tržišta - Srbiju, Bosnu i Hercegovinu te Sloveniju - a u drugoj godini fokusirat će se na tržišta zapadne Europe, posebno Njemačku, u kojoj će prodaja nadmašiti prodaju koja se ostvaruje u Hrvatskoj.

TDR je dakle uspješno integriran u BAT-ov sustav, a tržišni udio u Hrvatskoj popeo mu se na 54,8 posto. Snažan rast posljedica je internacionalizacije portfelja i brendova koji su 'potegnuli', poput Lucky Strikea, Rothmansa i Dunhilla.

BAT je platio TDR 500 milijuna eura. Ove godine u tvornicu u Kanfanaru investirano je 19 milijuna eura, a iduće godine planiraju ulaganja od oko 30 milijuna eura. Tvornica proizvodi oko 7,5 milijardi cigareta godišnje, od čega se 60 posto izveze.

'BAT je iznimno zadovoljan rezultatima. Iz mjeseca u mjesec ostvarujemo rast tržišnog udjela. Počeli smo izvoziti na nova tržišta - u Grčku, Bugarsku, Njemačku, Nizozemsku, Češku i Poljsku. Nakon zatvaranja BAT-ove tvornice u Njemačkoj dio tamošnjih količina preseljen je u Kanfanar, pa će nam Njemačka iduće godine postati najveće tržište', rekao je Ram Addanki, predsjednik Uprave BAT Adria.

Addanki je upozorio i na crno tržište duhana. Između 23 i 25 domaćih pušača kupuje cigarete u pograničnoj prodaji ili na crno. Posebno ih brine prodaja rezanog duhana, zbog čega država godišnje gubi od milijardu do milijardu i pol kuna.

'Borba za smanjenje ilegalnog tržišta iznimno je bitna. Zbog toga pozivamo državnu upravu da udružimo snage i zajedno se borimo protiv ilegalnog tržišta, čijem rastu i pogoduje i neplanirani rast trošarina na duhanske proizvode. Od velike nam je važnosti da vlade preciziraju kalendar rasta trošarina jer će to značajno utjecati na smanjenje crnog tržišta', objasnio je Addanki.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!