tržište kapitala

Tankerska Next Generation drugi dan za redom gurnula promet na burzi do rekordnih razina

Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN

U četvrtak je na hrvatskom tržištu kapitala vladalo uglavnom negativno raspoloženje uz iznimno visoku likvidnost. CROBEX je za marginalnih 0,01 posto upisao peti uzastopni pad, dok je CROBEX10 ojačao 0,26 posto. Svi sektorski indeksi su upisali pad, od kojih je najveći onaj transportnog sektora s minusom od 2,82 posto.

Likvidnost je u četvrtak nadmašila onu, ionako iznimno visoku, od prethodnog dana, te dosegnula 99 milijuna kuna, što je najveći promet još od ožujka 2020. godine. I ovom uzletu je, drugi dan za redom, doprinijela blok transakcija dionicama Tankerske Next Generation u iznosu od 89,4 milijuna kuna.

U blok transakciji su također sudjelovale i dionice Atlantic Grupe, no sa znatno manjim iznosom od 2,6 milijuna kuna. Redovni promet je iznosio 6,8 milijuna kuna u kojem je ponovno najlikvidnija dionica bila ona Tankerske Next Generation koja je prikupila 2,4 milijuna kuna uz rast cijene od 0,27 posto te zaključila s rekordnom cijenom od 73,2 kune. Po likvidnosti ju slijedi Atlantic Grupa, koja je prikupila 1 milijun kuna, no uz pad vrijednosti od 0,54 posto i sa zaključnom cijenom od 370 kuna, što je najniža vrijednost u posljednjih godinu dana.

Titula dobitnika dana pripada dionici Instituta IGH s rastom od 2,6 posto, a slijede ju dionice Valamar Riviere s dobitkom od 2 posto te Končar s plusom d 1,7 posto. Loš dan su, među likvidnijim izdanjima, imale dionice Jadroplova s padom od 7,7 posto, zatim INA s minusom od 3,43 posto, te Plava Laguna s gubitkom od 2,4 posto.

Dobitnik dana: Institut IGH +2,56% 80,00

Gubitnik dana: Jadroplov -7,69% 60,00

CROBEX -0,01% 1.974,12

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!