POPIJAČ SE SASTAO ROMANIJEM

Talijanske tvrtke zainteresirane za rad u Hrvatskoj

18.05.2011 u 20:01

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač razgovarao je danas s ministrom gospodarskog razvitka Republike Italije Paolom Romanijem o unapređenju gospodarske suradnje, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva

Istaknuto je kako se velike mogućnosti suradnje nalaze u područjima energetike, infrastrukture, turizma te proizvodnom sektoru za koji i postoji interes talijanskih tvrtki, ističe se u prioćenju i napominje da je sastanak dvojice ministara u Ministarstvu gospodarstva bio u prijateljskoj i otvorenoj atmosferi.

Na sastanku je bilo riječi i o Trećem hrvatsko-talijanskom gospodarskom foruma koji se ove godine održava u Zagrebu.

Ministar Popijač zahvalio je na potpori koju je pružala Republika Italija u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Govoreći o mogućnostima investiranja u Hrvatsku, Popijač je istaknuo pogodnosti koje pružaju opremljene poduzetničke zone, njih preko 350.

Naglasivši neke primjere uspješnih talijanskih ulaganja u proizvodni sektor, ministar je Popijač istaknuo kako je hrvatska strana i dalje posebno zainteresirana za ulagače u upravo industrijski sektor, prenosi se u priopćenju.

Ministar Romani je, kako se navodi, rekao da postoje velike mogućnosti suradnje u području malog i srednjeg poduzetništva koje nisu dovoljno iskorištene.

Naglasivši kako je Hrvatska cijenjena destinacija za talijanske turiste, Romani je rekao kako su talijanski ulagači zainteresirani za ulaganja u ovaj sektor, ističe se u priopćenju.

Inače, Republika Italija je prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatske, a s uloženih 1,18 milijardi eura je sedmi strani ulagač u Hrvatsku u razdoblju od 1993. do 2010.

Prošle godine ukupna robna razmjena Hrvatske i Italije iznosila je 3,97 milijardi eura, što je 16,51 posto ukupne prošlogodišnje robne razmjene Hrvatske s inozemstvom.

Italija je drugo po redu najveće emitivno tržište prema broju dolazaka turista i treće (iza Njemačke i Slovenije) prema broju ostvarenih noćenja u 2010. godini. Hrvatsku je prošle godine posjetilo 1.018.375 talijanskih turista, koji su ostvarili 4,73 milijuna noćenja.