promjena klime

Talijani strahuju od uvoza maslinovog ulja, istarski maslinar kaže da nema razloga za paniku

  • Autor: Ivana Barišić
  • Zadnja izmjena 07.03.2019 13:48
  • Objavljeno 07.03.2019 u 13:48
Tedi Chiavalon predstavlja prvo mlado maslinovo ulje obitelji Chiavalon iz Vodnjana 2017. godine

Tedi Chiavalon predstavlja prvo mlado maslinovo ulje obitelji Chiavalon iz Vodnjana 2017. godine

Izvor: Cropix / Autor: Berislava Picek

Talijane je pogodila dramatična najava klimatologa kako bi zbog ekstremnih vremenskih uvjeta uskoro mogli početi uvoziti maslinovo ulje, simbol talijanske kuhinje i njihov glavni proizvod. Mraz i loše vrijeme sasjekli su proizvodnju za 57 posto prošle godine i stvorili trošak u tom sektoru od gotovo milijardu eura. Hrvatski maslinar Tedi Chiavalon u razgovoru za tportal otkriva kakva je situacija u Hrvatskoj i hoće li zbog toga porasti cijena maslinovog ulja

'Uvijek je bilo hladnih zima. Bilo je i ekstrema. U svakoj godini uvijek nešto bude ekstremno jer je riječ o proizvodnji na otvorenom', govori za tportal Tedi Chiavalon iz istarskog Vodnjana, koji je s bratom Sandijem u maslinarstvu već više od dva desetljeća.

Danas imaju 25 hektara maslinika pod ekološkim uzgojem te 7500 stabala maslina. Surađuju s još oko 30 kooperanata i ukupno kontroliraju preko 12.000 maslina u ekološkom uzgoju. Iz maslinika su prošle godine 'iscijedili' oko 20.000 litara maslinovog ulja. Specijalizirali su se za proizvodnju visokokvalitetnog maslinovog ulja.

Talijanski kolege s kojima surađuje i radi, objašnjava Tedi Chiavalon, nisu mu se žalili. Pretpostavlja kako je riječ o velikim proizvođačima koji se ne pridržavaju agrotehničkih mjera.

'Mi mali poznajemo svako stablo masline posebno. Ono je kao naše dijete', govori ovaj istarski maslinar.

Loše vrijeme i mraz u Italiji, piše CNN, u posljednjih nekoliko mjeseci oštetili su industriju maslinovog ulja uzrokujući pad proizvodnje od 57 posto prošle godine, a troškovi su dosegnuli gotovo milijardu eura. Na udaru se našla južna talijanska regija Puglia, vodeća u proizvodnji maslinovog ulja.

  • +11
  • +8

Hrvatski maslinar i uljar Sandi Chiavalon

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

'Maslinovo ulje je burzovna roba. Cijena će mu vjerojatno porasti, ali kod preprodavača i burzovnih mešetara koji surađuju s trgovačkim lancima. Kvalitetno ulje drži svoju cijenu, neovisno o tome kakva je godina. Proizvođačka litra kvalitetnog ulja kreće se između 10 i 12 eura', objašnjava on.

Cijene maslinovog ulja skočile su za oko 20 posto nakon vrućeg i sušnog ljeta koje je uzrokovalo siromašnu žetvu u Europi 2014., piše CNN. Dvije godine ranije ulje je imalo rekordno nisku cijenu.

  • +5
  • +2

Masline

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic

'Ako se nastave negativni trendovi, potrebe za uvozom ulja iz drugih zemalja će rasti', rekao je Riccardo Valentini, direktor Odjela za utjecaj Euro-mediteranskog centra za klimatske promjene, nadajući se da se to neće dogoditi jer, kako se navodi, Talijani ne mogu zamisliti kuhinju bez maslinovog ulja, a upotrebljavaju ga svi širom zemlje.

Ono se rijetko uvozi iz drugih zemalja. Najveći proizvođači maslinovog ulja su pak Španjolci, a slijede ih Grci i Talijani.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!