OBEĆAVAJUĆI SASTANAK

Talijani potvrdili da žele kupiti sisačku Željezaru?

sisak željezara

sisak željezara

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Predstavnici talijanske kompanije Acciaierie Bertoli Safau (ABS), koja je sastavni dio grupacije Danieli, posjetili su danas Sisak kako bi se detaljnije upoznali sa situacijom vezanom za sisačku željezaru te su u razgovoru sa čelnicima Sisačko-moslavačke županije, kako se neslužbeno doznaje, izrazili svoje zanimanje za kupnju željezare od američkog CMC-a

Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel nedavno je najavila kako će se sastati s predstavnicima talijanske kompanije koja je izrazila interes za kupnju sisačke željezare.

Predstavnici talijanskog ABS-a danas su se sastali s čelnicima županije, sastanak je bio zatvoren za javnost i nakon njega nije bilo izjava, a, kako se neslužbeno doznaje, tom su prigodom potvrdili svoje zanimanje za kupnju sisačke željezare.

Talijanskoj su kompaniji željezara u Sisku i njene proizvodne mogućnosti dobro poznate, jer su Talijani bili uključeni u izgradnju nove čeličane, a i većina postojeće valjaoničke tehnologije je talijanska.

Županica Lovrić Merzel nedavno je izjavila i kako, osim talijanske kompanije, za kupnju željezare postoji i nekoliko drugih ponuda.

Već se neko vrijeme u medijima kao ozbiljan kandidati za kupnju spominju i slovačka Podbrezova, koja je i ranije kandidirala za željezaru, ali neuspješno, te zagrebačka tvrtka CIOS, u vlasništvu Petra Pripuza koji je kupio i splitsku željezaru koja je bila u stečaju.


Zanimanje za kupnju željezare poraslo je nakon što je najavljeno kako će EU ukinuti visoke antidampinške carine na bešavne cijevi iz Siska, a zbog tog su nameta bešavne cijevi, kao glavni proizvod sisačke željezare, bile i 30 posto skuplje i time nekonkurentne na europskom tržištu.

Iako Amerikanci nisu službeno potvrdili, govori se i o više drugih ponuda za kupnju pojedinih dijelova željezare.

Američka kompanija Commercial Metals Company (CMC) je krajem prošle godine objavila da je odlučila izaći iz sisačke željezare CMC Sisak, a ta će kompanija, na temelju ponuda, u konačnici i odabrati novog vlasnika željezare.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi