tržišta kapitala

Svjetske burze porasle četvrti tjedan zaredom, špekulira se o smanjenju kamata

26.11.2023 u 08:01

Bionic
Reading

Na svjetskim su burzama cijene dionica i prošloga tjedna porasle jer su ulagači uvjereni da je ciklus zaoštravanja monetarne politike završen, pa se već špekulira i o skorašnjem smanjenju kamatnih stopa.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 1,3 posto, na 35.390 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1 posto, na 4.559 bodova, a Nasdaq indeks 0,9 posto, na 14.250 bodova.

Rast indeksa četvrti tjedan zaredom zahvaljuje se uvjerenju ulagača da je američka središnja banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa jer svi posljednji podaci pokazuju da inflacija u SAD-u slabi, a da se rast gospodarstva usporava. To su potvrdila gotovo sva izvješća o proizvodnji, raspoloženju potrošača i tržištu rada, objavljena prošloga tjedna.

Po svemu sudeći, unatoč oštrom povećanju kamata Feda u posljednjih godinu i pol dana, najveće svjetsko gospodarstvo izbjegnut će recesiju.

„Opća slika tržišta je solidna. Unatoč zabrinutosti za gospodarstvo i predstojeću blagdansku potrošnju, tržište djeluje održivo uoči razdoblja u kojemu cijene dionica obično rastu”, kaže Quincy Krosby, strateginja u tvrtki LPL Financial.

Sada se ponajviše špekulira o tome kada bi Fed mogao početi smanjivati kamate.

Na tržištu novca procjenjuje se da bi prvo smanjenje kamata Feda moglo uslijediti već u ožujku, a da bi u cijeloj idućoj godini kamate mogle biti smanjene za cijeli postotni bod.

Obujam trgovanja bio je prošloga tjedna znatno manji nego inače zbog Dan zahvalnosti. Zbog tog se praznika u četvrtak u SAD-u nije radilo, a u petak se na Wall Streetu radilo skraćeno.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Idućih dana najviše će se pratiti podaci o potrošnji na početku sezone blagdanskog 'shoppinga', o čemu bi moglo ovisiti kretanje cijena dionica u trgovačkom, ali i ostalim sektorima.

I na većini europskih burzi cijene si dionica prošloga tjedna porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,7 posto, na 16.029 bodova, a pariški CAC 0,8 posto, na 7.292 boda. No, londonski FTSE oslabio je 0,2 posto, na 7.488 bodova.