kraj ere jeftinog novca?

Svjetske burze pale, čekaju se poslovni rezultati kompanija

02.07.2017 u 10:24

Bionic
Reading

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, a ulagači su bili oprezni zbog poruka središnjih banaka da se bliži kraj ere jeftinog novca

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,2 posto, na 21.349 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,6 posto, na 2.423 boda, a Nasdaq indeks 2 posto, na 6.140 bodova. Pad indeksa ponajviše je posljedica nastavka pritiska na tehnološki sektor već treći tjedan zaredom, što analitičari pripisuju dobitonosnoj prodaji, s obzirom da je od početka godine taj sektor predvodio po rastu.

Tehnološki je sektor, naime, najzaslužniji za skok S&P 500 u prvom polugodištu za 8,2 posto, što je najveći rast tog indeksa od 2013. godine, kada je u prvih šest mjeseci osvojio 12,6 posto.

Analitičari kažu da se vjerojatno radi o rotaciji ulagača iz tog u druge sektore koji su ove godine zaostajali rastom. Tako su, primjerice, prošloga tjedna porasle cijene dionica u bankarskom i energetskom sektoru.

'Cijene američkih dionica kreću se oko rekordnih razina već dulje vrijeme, ali bez velikog uvjerenja na tržištu. Bez snažnog poticaja koji bi podržao cijene, dionice bi se trebale resetirati i to se upravo događa', kaže Peter Kenny, strateg u tvrtki Global Markets Advisory Group.

Cijene dionica snažno su rasle krajem prošle i početkom ove godine, zahvaljujući obećanjima predsjednika Donalda Trumpa o smanjenju poreza, povećanju državne potrošnje i ublažavanju regulacija u pojedinim sektorima.

No, od toga zasad ništa, a pritom se i rast američkog gospodarstva usporava, što ne ide u prilog tržištu kapitala.

Isto tako, Fed najavljuje još jedno povećanje kamatnih stopa do kraja godine, a i druge središnje banke, od europske i britanske do kanadske, signaliziraju da se bliži kraj eri jeftinog novca. U fokusu će idućih tjedana biti objava kvartalnih poslovnih izvješća kompanija, a ulagači se nadaju da će rezultati opravdati visoku razinu cijena dionica.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za prosječno osam posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

'Možemo razgovarati o situaciji u gospodarstvu i geopolitičkim rizicima, no zarade su te koje pokreću tržište', kaže Chris Bertelsen, direktor u tvrtki Aviance Capital Management.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,5 posto, na 7.312 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,2 posto, na 12.325 bodova, a pariški CAC 2,8 posto, na 5.120 bodova.

A na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 0,5 posto, na 20.033 boda.