BANKARSKA ANALIZA

Tržište kapitala postalo imuno na Trumpove medijske istupe

30.05.2017 u 14:03

Bionic
Reading

Politika je ta koja najčešće određuje dinamiku i smjerove na tržištu kapitala, ali iako se političari posljednjih dana jednako trude dospjeti na naslovnice, nisu sva tržišta isto reagirala na te pokušaje, ističu iz danske banke Saxo

Tako se činjenica da će se izbori u Italiji vjerojatno održati na jesen, odrazila na vrijednost eura dok je zlato poskupjelo nakon takve vijesti.

S druge strane, trgovanje dionicama nije u nikakvim rizicima i one su i dalje na svojim višim razinama, gledano u odnosu na posljednje razdoblje. Naime, sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa s europskim čelnicima očito se nije odrazio na vrijednosti tvrtki i njihovih dionica na burzama.

Umjesto praćenja Trumpa, zanimljiviji su nam podaci o PCE inflaciji u SAD-u jer je to Fedova najomiljenija mjera za praćenje, a time i nama daje materijala za razmišljanje o mogućim promjenama u politici američke središnje banke – kaže John J. Hardy, rukovoditelj Saxo banke za forex strategiju.

Dodaje da je ujedno vrijedno pratiti i valutni par dolar-jen jer USDJPY dolazi sve bliže vrijednosti 110,00. Kao da prijeti probijanje te granice, što ne znači da će se to uistinu i dogoditi, ističe Hardy.

U Europi je pak jug odlučio privlačiti pozornost. S jedne strane Italija s najavom da će izbore održati već ove jeseni što se odrazilo na vrijednost eura, a s druge strane, Grčka pri čemu Hardy ističe važnost sastanka odjela Europske komisije za financije sredinom lipnja. Grčka naime želi novo kreditno olakšanje prije prvog sljedećeg dospijeća naplate u srpnju, kaže Hardy.

Na rast cijene zlata uvijek utječu bilo kakvi politički rizici ili zabrinutosti, pa je tu ona najnovija oko Italije, uz slabljenje eura radi izjava Marija Draghija s 'dovish' pogledima o budućoj politici, zaključuju iz danske investicijske banke.