RAVNO DO DNA

Svih 214 radnika Adriachema danas dobilo otkaze

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 23.02.2012 21:01
  • Objavljeno 23.02.2012 u 21:01
adriachem prosvjed

adriachem prosvjed

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Dugogodišnja agonija tvrtka Adriachem u Kaštel Sućurcu danas je imala svoj očekivani epilog. Svih 214 radnika danas je dobilo otkaz ugovora o radu

Treba reći i da je takav razvoj događaja zapravo bio i očekivan, jer je istekao rok u stečajnom postupku, ali radnicima je ipak teško palo otkazivanje ugovora o radu. Nekadašnji gigant kemijske industrije Jugovinil, iz kojeg je devedesetih, uz već propali i zatvoreni Adriavinil, iznikao i Adriachem današnjim činom definitivno je likvidiran i to je zadnji čin dugog procesa deindustrijalizacije na području Kaštelanskog zaljeva.

Stečajno ročište za Adriachem će se održati na splitskom Trgovačkom sudu 27. ožujka, ali ako Vlada i Grad Kaštela ne odustanu od svojih potraživanja prema toj posrnuloj tvrtki, radnici koji već dugo ne primaju plaću neće imati odakle naplatiti svoja zaostala potraživanja iz stečajne mase.

Novih 214 nezaposlenih su samo dio od nekoliko tisuća izgubljenih radnih mjesta na području Kaštelanskog zaljeva; podsjetimo samo na Adriavinil, pa na Željezaru Split, koja će uskoro početi raditi, ali s znatno manjim brojem zaposlenih nego prije deset ili dvadeset godina. To važi i za Cemex, koji nastavlja s radom otvarajući novi pogon za suspaljivanje otpada, ali isto tako s manjim brojem zaposlenika nego prije desetak godina.

Mada se na području Jugovinila planirala gradnja velike marine, hotela i pratećeg sadržaja, ništa se od toga nije dogodilo i, po svemu sudeći, cijeli taj prostor za sada je mrtvi kapital na kojem možemo očekivati novi trend reindustrijalizacije prljavih tehnologija. To nam sugerira nedavna dozvola za Cemex i pretvaranje luke Brižine u naftni terminal za potrebe NATO pakta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi