IZVJEŠĆE WIPO-A

Švicarska vodeća zemlja za inovacije; Hrvatska na 42. mjestu

05.07.2012 u 20:59

Bionic
Reading

Švicarska je potvrdila poziciju vodeće zemlje u svijetu za inovacije dok je Hrvatska zauzela 42. mjesto, pokazalo je u četvrtak ovogodišnje izvješće Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO)

Drugu godinu zaredom Švicarska, Švedska i Singapur zauzele su u 2012. tri vodeća mjesta na svjetskoj ljestvici inovacija koja obuhvaća ukupno 141 zemlju a temelji se na globalnom indeksu inovacija.

Indeks izrađuje specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda za intelektualno vlasništvo WIPO.

Švicarska je ove godine ponovo zauzela prvo mjesto s vrijednošću globalnog indeksa inovacija od 68,2 boda, od mogućih 100 bodova. Na drugom je mjestu Švedska sa 64,8 bodova a na trećem Singapur sa 63,5 bodova.

Među 10 vodećih zemalja plasirale su se još Finska, na četvrtom, Velika Britanija, na petom, Nizozemska, na šestom, Danska, na sedmom, Hong Kong, na osmom, Irska, na devetom, i SAD, na 10. mjestu.

Hrvatska je zauzela 42. mjesto sa 40,7 bodova a uvrštena je u skupinu zemalja s visokim dohotkom. Na prošlogodišnjoj ljestvici bila je na 44. mjestu mjereno indeksom inovacija, među ukupno 125 zemalja. U europskoj regiji plasirala se ove godine na 26. mjesto.

Najbolji je u kategorijama na kojima se temelji ukupni indeks Hrvatska ostvarila na području infrastrukture, zauzevši 36. mjesto. Slijedi kategorija institucija s osvojenim 41. mjestom, dok je najslabiji plasman, na 77. mjestu, zabilježila u kategoriji sofisticiranosti tržišta, koja obuhvaća kredit, ulaganja i trgovinu i natjecanje.

'Treba se oduprijeti pritisku na ulaganja u inovacije koji generira aktualna kriza. U protivnom ćemo se izložiti riziku trajne štete za produktivne kapacitete zemalja. Vrijeme je za mjere orijentirane na budućnost, kako bi se postavili temelji budućeg prosperiteta', zaključio je direktor WIPO-a Francis Gurry.

Regionalni lideri na području inovacija uključuju Švicarsku u Europi, SAD u Sjevernoj Americi, Singapur u jugoistočnoj Aziji i Oceaniji, Izrael u sjevernoj Africi i zapadnoj Aziji, Čile u Latinskoj Americi i na Karibima, Indiju u srednjoj i južnoj Aziji i Mauricijus u supsaharskoj Africi.