VALUTE i obveznice

Švicarska narodna banka lani je zabilježila najveći gubitak u 115-godišnjoj povijesti, otkrili i glavne krivce

09.01.2023 u 10:23

Bionic
Reading

Švicarska narodna banka (SNB) objavila je da je prošle godine izgubila 132 milijarde švicarskih franaka, tj. 143 milijarde američkih dolara, što je najveći gubitak u 115-godišnjoj povijesti te institucije

Golem gubitak direktna je posljedica jedne od najlošijih godina u povijesti svjetskih burzi - cijene dionica i obveznica koje banka drži u portfelju lani su se istopile, a najveći je krivac za gubitak SNB-a stalno jačanje švicarskog franka prema ostalim globalno važnim valutama poput dolara i eura.

U 2021. SNB je imao dobit od 26 milijardi švicarskih franaka, što je daleko više od do tada rekordnog gubitka od 23 milijarde franaka, zabilježenog 2015. godine. Gubitak od 143 milijarde dolara, ilustracije radi, težak je kao dva hrvatska BDP-a.

Detalje o strukturi gubitka SNB će objaviti tek u ožujku, no zasad otkrivaju da su izgubili 131 milijardu franaka zbog jačanja te valute, tj. na monetarnim pozicijama, dok je dodatnih 800 milijuna dolara izgubljeno na dionicama i obveznicama koje je banka kupovala tijekom svoje dugogodišnje kampanje čiji je cilj bilo slabljenje franka.

SNB, kao i druge središnje banke, trenutačno se bori protiv inflacije, a uslijed podizanja kamatnih stopa cijene obveznica i dionica globalno padaju.

  • +2
Švicarski franak Izvor: Profimedia / Autor: Luc Novovitch / Alamy / Alamy / Profimedia

Jaki franak, koji je dosegnuo paritet s eurom u srpnju, zaslužan je za goleme gubitke, piše Reuters. Pozitivna je stavka to da je SNB-ov portfelj zlata, težak 1040 tona, dobio na vrijednosti te danas vrijedi 400 milijuna franaka više nego 2021.

Lanjski gubitak znači da središnja banka neće dijeliti godišnje isplate vladi i kantonskim vladama u Švicarskoj, no monetarna politika ostat će nepromijenjena.