POZITIVAN TREND

Svi se razdužuju, bruto inozemni dug spustio se na 40,2 milijarde eura

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 02.08.2018 09:40
  • Objavljeno 02.08.2018 u 09:40
vanjski dug

vanjski dug

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bruto inozemni dug Hrvatske iznosio je na kraju travnja 40,2 milijarde eura, što je za 1,8 milijardi eura ili 4,3 posto manje nego godinu dana prije, čime je nastavljen trend pada tog duga na godišnjoj razini koji traje od kraja 2015., navodi se u novoj analizi Raiffeisenbank Austria (RBA)

„Najznačajniji doprinos smanjenju vanjskog duga na godišnjoj razini došao je od nastavka razduživanja opće države i ostalih domaćih sektora koji u strukturi inozemnog duga čine 35,1, odnosno 33,7 posto”, navode analitičari RBA u osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

Tako se bruto inozemni dug opće države krajem travnja spustio na 14,1 milijardu eura, što je 1,1 posto manje nego godinu dana prije, a trend smanjenja inozemnog duga opće države gotovo neprekidno traje od ožujka 2016.

„Iznadočekivani fiskalni pokazatelji i razmjerno povoljni uvjeti zaduživanja rezultirali su nastavkom smanjenja inozemnog duga opće države te razmjerno većom usmjerenošću države ka financiranju na domaćem tržištu”, ističu analitičari RBA.

Bruto inozemni dug ostalih domaćih sektora iznosio je, pak, krajem travnja 13,5 milijardi eura, što je 7,8 posto manje nego godinu dana prije.

Značajan utjecaj na smanjenje bruto inozemnog duga ostalih domaćih sektora imaju privatna poduzeća, čiji se dug krajem travnja spustio na 9,7 milijardi eura, što je pad od 6 posto na godišnjoj razini”, navodi se u analizi, objavljenoj u četvrtak.

U travnju je nastavljeno i razduživanje financijskog sektora, pa je njegov bruto inozemni dug na kraju travnja iznosio 4,1 milijardu eura, 12 posto manje nego godinu dana prije.

  • +1

Guverner HNB Boris Vujčić

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

Razduživanje bankarskog sektora posljedica je relativno jeftinijih domaćih depozita, visoke domaće likvidnosti, ali i još uvijek potisnute potražnje za kreditima”, navode analitičari RBA.

Ističu i to da u cijeloj ovoj godini očekuju nastavak trenda godišnjeg pada bruto inozemnog duga, zahvaljujući smanjenju zaduženosti svih ključnih sektora.

„Obzirom na obilje likvidnosti u sustavu u okruženju niskih kamatnih stopa, vjerojatno će segment poduzeća nastaviti dio svojih inozemnih obveza zanavljati zaduživanjem na domaćem tržištu. Uvjeti na međunarodnim financijskim tržištima indiciraju povoljnije uvjete zaduživanja i posljedično poboljšanje pokazatelja ino zaduženosti. Uz predviđeni gospodarski rast, očekujemo da bi se omjer inozemnog duga u BDP-u krajem godine mogao spustiti ispod 80 posto”, zaključuju analitičari RBA.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!