SKUP UNWTO-A

Svi koji nešto znače u turizmu u svijetu okupili se u Rovinju

28.05.2015 u 11:47

Bionic
Reading

Gotovo 200 turističkih dužnosnika i stručnjaka iz 40-tak zemalja svijeta okupilo se u četvrtak u Rovinju na 100. sjednici Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije - UNWTO

Tom sjednicom, koja traje do 29. svibnja u rovinjskom hotelu ‘Lone’, obilježava se i 40. godina od osnivanja te specijalizirane agencije za turizam UN-a.

Hrvatska je uz Mozambik predsjedavajuća zemlja Izvršnog vijeća UNWTO-a, dok je predsjedavajuća zemlja Jamajka, čiji je ministar turizma i zabave Kenneth Wykhen Moneil istaknuo da ga ništa nije moglo pripremiti na ljepote i gostoprimstvo koje je ovih dana doživio u Hrvatskoj i Rovinju.

Glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai je istaknuo da Hrvatska uvijek iznenađuje napretkom u kvaliteti turističke ponude i usluga. ‘Prije 20-tak godina teško je bilo i zamisliti da će mala Hrvatska postati jedna od vodećih turističkih zemalja u svijetu, svi koji su došli na sjednicu su doista oduševljeni svime što su vidjeli i mnogi su kazali da će ponovno doći’, izjavio je.

Hrvatskoj je poručio da nastavi politike i smjer razvoja u turizmu koje vodi, jer će time vrlo brzo doći i do boljih turističkih rezultata od sadašnjih.

Rifai je također na otvaranju sjednice kazao kako se ove godine u svijetu očekuje nastavak porasta broja stranih turista za oko 4 posto u odnosu na njih 1,14 milijardi, koliko ih je putovalo svijetom lani.

‘O svima nama u svjetskom turizmu, našoj suradnji, povezivanju, održivim politikama i poticanju turizma, ovisi hoćemo li tih milijardu turista vidjeti kao priliku i dobiti pozitivne učinke ili nešto suprotno’, poručio je Rifai.

Hrvatski ministar turizma Darko Lorencin pozdravio je sve prisutne i poželio im ugodan boravak u Rovinju, kazavši da Hrvatska ima turističku strategiju kojom do 2020. godine planira povećati prihode od turizma na oko 14 milijardi eura, sa sadašnjih oko 7,5 milijardi eura.

‘To je ambiciozni cilj, ali ne i nemoguć jer već idemo u tom smjeru, s obzirom na sve veće investicije u hrvatskom turizmu i na razne projekte, poput produljenja sezone, koji su već u prva tri mjeseca ove godine Hrvatskoj donijeli 20 posto više turista nego lani’, kazao je Lorencin.

U izjavama medijima prije početka sjednice Lorencin je naglasio i da Hrvatska poboljšava konkurentnost svog turizma u svijetu, što će se vjerojatno i dodatno poboljšati s razvojem novih proizvoda i promotivnih kampanja na kojima se radi.

‘Sezonalnost, kao jedan od nedostataka hrvatskog turizma, nastojimo suzbiti projektom 'Hrvatska 365', a iduće godine očekujemo i veće investicije, iznad ovogodišnjih pola milijarde eura, što će, vjerujem, donijeti i rast prihoda’, istaknuo je Lorencin.