promašeno ulaganje

Švedski mirovinski fond prodao dionice posrnule američke banke, na njima izgubio gotovo 700 milijuna eura

22.03.2023 u 10:41

Bionic
Reading

Najveći švedski mirovinski fond Alecta objavio je da je prodao dionice posrnule američke banke First Republic uz gubitak od 7,5 milijardi kruna (676 milijuna eura)

"Budućnost banke nosi previsoku razinu neizvjesnosti, s obzirom na činjenicu da su agencije snizile njezin rejting u neinvesticijsku kategoriju", rekao je u utorak izvršni direktor švedskog mirovinskog fonda Magnus Billing.

Standard & Poor's snizio je bančin rejting dva puta u samo četiri dana, a i Moody's od prošlog petka kupovinu bančinih dužničkih papira svrstava u kategoriju špekulacija.

Čelnik švedskog fonda naglasio je u utorak i da dosadašnja financijska potpora First Republicu nije stišala turbulencije, procijenivši gubitak na prodaji dionica na 7,5 milijardi švedskih kruna.

Prema izvješću za 2022. godinu, Alecta je u portfelju držala dionice First Republica vrijedne oko devet milijardi kruna.

First Republic, sa sjedištem u San Franciscu, izgubio je od početka godine oko 90 posto tržišne vrijednosti, a njegova budućnost i dalje je neizvjesna, unatoč potpori velikih američkih banaka koju koordiniraju ministarstvo financija i središnja banka, napominje agencija dpa.