LIDEROVA KONFERENCIJA

Švedska ministrica: Želimo da u vrhu velikih kompanija bude 40 posto žena

03.12.2015 u 13:34

Bionic
Reading

'Osigurati jednakost spolova u radnom okruženju znači pametno planirati ekonomiju. Jednakost donosi nova radna mjesta i ekonomski rast. Ako se prisutnost žena izjednači s brojem muškaraca u poslovnom svijetu, podaci MMF tvrde kako bi se do 2030. BDP u EU-u povećao za 12 posto', izjavila je Annika Strandhäll, ministrica socijalne sigurnosti Švedske, prilikom svog obraćanja okupljenima na Liderovoj konferenciji 'Žene u biznisu'

Švedska je prema istraživanju poslovnog časopisa The Economist već godinama najbolje rangirana zemlja kada govorimo o jednakosti spolova u ekonomiji te je sa svojim nordijskim susjedima pokazala kako takva jednakost potiče i natalitet. No ni ondje sve nije bajno, tvrdi švedska ministrica.

'Još uvijek 30 posto žena radi samo honorarne poslove, a u prosjeku žene zarade tek 87 posto muške plaće. Isto tako velik je problem to što je na samom vrhu velikih kompanija prisutno tek 20 posto žena. Cilj je moje vlade da do sljedeće godine taj udio treba biti barem 40 posto. Ako se to ne dogodi prirodnim tijekom stvari, zahtijevat ćemo uvođenje kvota', tvrdi Strandhäll, članica vlade koja se predstavlja kao feministička, a što znači da je ravnopravnost spolova u centru njihova politička programa.

O svojim iskustvima u poslovnim svijetu na konferenciji govorila je i Irena Dobosz, regionalna menadžerica za održivost i korporativne komunikacije Ikee. Ona je, kako kaže, zahtjevna prema sebi, kao i prema svojim suradnicima. Ne voli kada je se pita jesu li to muške osobine. U Ikei radi nešto više žena nego muškaraca, kada se govori o odjelu prodaje, no u upravljačkom odboru muškaraca je još uvijek nešto više, otkriva Dobosz.