RC Zone Samobor

Svečano označen početak gradnje najvećeg logističkog centra u Hrvatskoj, vrijednog 100 milijuna eura

09.04.2024 u 15:31

Bionic
Reading

Polaganjem kamenja temeljca u utorak je svečano označen početak gradnje budućeg najvećeg logističkog centra u Hrvatskoj - RC Zone Samobor. Iza projekta vrijednog više od 100 milijuna eura stoji češka kompanija RC Europe, što je ujedno najveća češka investicija u Hrvatskoj dosad

Na zemljištu u gospodarskoj zoni Bobovica, ukupne površine 170.000 četvornih metara, bit će izgrađen objekt od 86.000 četvornih metara namijenjen iznajmljivanju. Završetak centra očekuje se za godinu dana, a zakupci će ga moći koristiti za skladištenje, proizvodnju ili uredsko poslovanje. Centar već ima dogovor s tri zakupca, i to s logističkim tvrtkama DB Schenker, Logaritam i Milšped.

Projekt RC Zone uključivat će i solarnu fotonaponsku elektranu snage 7 MW na krovu, kao i stanice za punjenje električnih kamiona i automobila. Za grijanje i hlađenje implementirat će se dizalice topline te druga ekološki prihvatljivija rješenja.

Češka razvojno-investicijska tvrtka RC Europe aktivna je na međunarodnom tržištu od 2005. godine. Nakon značajnog iskustva u gradnji i upravljanju šoping parkovima i poslovno-stambenim zgradama u Češkoj, Rumunjskoj i Srbiji, projektom RC Zone Samobor grupacija ulazi i u segment logistike.

Suvlasnici kompanije Miloslav Hartman i Jan Prokop istaknuli su da su razvijali projekt više od sedam godina. Najveći izazov bio im je otkup zemljišta od čak 200 pojedinačnih vlasnika i sređivanje imovinsko-pravnih odnosa.

Gradonačelnica Samobora Petra Škrobot poručila je okupljenima da je Samobor poznat kao poduzetnički grad i da će nastaviti biti podrška kako stranim, tako i domaćim gospodarstvenicima i obrtnicima.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec izjavio je da se na području županije nalazi 30-ak poslovnih zona, u koje je uloženo oko sedam milijuna eura.

  • +10
Polaganje kamena temeljca za izgradnju RC Zone Samobor Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Važno nam je privući što više investitora da bi se otvorila nova radna mjesta za lokalno stanovništvo. U ovoj godini županija će izdvojiti preko milijun eura bespovratnih sredstava za obrtnike proizvodne i neproizvodne djelatnosti', rekao je Kolarec.

Češki veleposlanik u Hrvatskoj Milan Hovorka pozdravio je izgradnju logističkog centra RC Zone Samobor, a on će, uvjeren je, produbiti ionako odlične odnose između dvije zemlje, saveznice u NATO-u i partnerice u Europskoj uniji.