pandemija covida-19

Svaki deseti zaraženi radnik u Njemačkoj ide na posao

17.10.2022 u 14:59

Bionic
Reading

Njemački posloprimci odlaze na posao čak i ako su zaraženi koronavirusom, tvrdi jedna studija. Skoro svaka deseta inficirana osoba odlazi na radno mjesto, a samo 28 posto ispitanih u slučaju infekcije ne napušta svoj dom

Skoro svaka deseta osoba koja je pozitivno testirana na koronavirus, u slučaju lakšeg tijeka bolesti odlazi na svoje radno mjesto. Devet posto oboljelih i dalje odlazi na posao, 17% radi od kuće, a 17% ih nekoliko dana provede u svom domu dok ne prođu najteži simptomi, objavila je medijska grupacija Funke, piše Deutsche Welle.

Osam posto o (ne)odlaksu na radno mjesto odluku donose ovisno o tome kakva je situacija na poslu. 33% u sučaju lakšeg tijeka bolesti ostaju kod kuće sve dok ne ozdrave, a 16% ih je izjavilo da do sada još nisu bili inficirani koronavirusom.

'Tko se ne oporavi na miru riskira da virusno oboljenje zahvati i srce ili druge organe, odnosno da se zbog lijekova pogoršaju neki potisnuti simptomi', kaže za listove Funke Mediengruppe liječnik Gerd Herold. 'Osim toga se može zaraziti i druge radnike.' Odlazak na posao, odnosno u ured, i to usprkos pozitivnom testu na koronu je 'neprihvatljiva opasnost', dodaje Herold.

  • +9
Cijepljenje protiv covida Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

Iskustva po pitanju zaštite od infekcija tijekom pandemije koronavirusa nisu ništa promijenila vezano uz naviku da na posao idu i bolesne osobe, dodaje Herold: 'Neki se brinu da će ispasti lijenčine, ili se brinu da će to biti previše za kolegice i kolege koji ih mijenjaju.'

Većina ispitanih posloprimaca, sudeći po rezultatima studije, odlazi na posao i u slučaju bolesti. Samo 28 posto radnica i radnika u slučaju bolesti dosljedno ostaje kod kuće – i ne rade.

Na posao najčešće odlaze ljudi koji imaju problema s bolovima u leđima, njih 49 posto i dalje ide na radno mjesto. 38 posto ispitanih radi usprkos nekoj alergiji. Na posao dolazi i trećina zaposlenika koji imaju psihosomatske ili psihičke probleme.