LEKO NE PRODAJE HOTELE

Šustar prelazi iz Maistre u HUP Zagreb

Bionic
Reading

Čelnik najvećeg zagrebačkog hotelskog lanca od 1. veljače postaje Kristian Šustar, aktualni predsjednik Uprave Adrisove Maistre, s kojim je većinski vlasnik HUP-a Anđelko Leko mjesecima pregovarao, doznaje Poslovni dnevnik

Svjestan da u krizi ne može dobiti zadovoljavajuću ponudu, većinski vlasnik HUP-a Zagreb Anđelko Leko zasad je odustao od potrage za strateškim partnerom i prodaje svojih hotela, a umjesto toga pronašao je novog predsjednika Uprave. Čelno mjesto HUP-a Zagreb tako će 1. veljače 2011. zauzeti Kristian Šustar, aktualni predsjednik Uprave Adrisove Maistre i predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca u hotelijerstvu.

Još bez potvrde

O transferu se u poslovnim krugovima već naveliko govori, no zasad bez službenih potvrda. Ni Šustar ni Leko nisu bili dostupni za komentar, ali priču koju otkriva Poslovni dnevnik potvrdili su pouzdani izvori koji s obojicom blisko surađuju. Doznajemo da se o transferu pregovara već duže vrijeme i da je odluka pala zapravo još prije nekoliko mjeseci.

Leko Šustara na prelazak nije nagovorio bez razloga. Pred novim čelnikom Lekina hotelskog carstva je mnogo izazova i posla koji se već dugo odgađa. Doduše, takav razvoj događaja Leko je već naznačio u svojim javnim nastupima, posljednji put kad je demantirao da hotele prodaje Rusima.

Lekin zagrebački hotelski lanac danas se sastoji od šest hotela: Westin, Sheraton, Four Points by Sheraton Panorama, International, Zagreb i Jadran. U Mlinima pokraj Dubrovnika Leko ima hotel Astare i hotel Mlini te zapušteni kompleks Srebreno koji čine hotel Orlando i šest pratećih vila. Leko je nedavno izjavio da su već u tijeku aktivnosti u vezi s hotelom Srebreno i hotelom Mlini u Župi dubrovačkoj te da je zastoj trajao nekoliko godina zbog neriješenih imovinskih odnosa i lokalne uprave koja nije donijela urbanistički plan, bez kojeg se nije mogla dobiti lokacijska dozvola.

Osim aktivnosti na jugu zemlje, znatne investicije očekuju se u Zagrebu, gdje je u planu obnova Westina i Sheratona. Iako oba imaju po pet zvjezdica, Westin je po prihodima i potencijalu trenutno najjači HUP-ov hotel pa će imati prioritet. No ulaganja su nakon gotovo sedam godina nužna i u Sheratonu.

Za Šustara transfer dolazi u trenutku u kojem je realizirao najveće Maistrine projekte koje je zacrtao stupanjem na poziciju na kojoj ostaje do veljače. U njegovu mandatu izgrađena su dva luksuzna hotela Monte Mulini koji je otvoren uoči sezone 2009. te Lone koji bi se trebao otvoriti ovog proljeća. Maistra, prva hrvatska turistička kompanija po ostvarenom prihodu, time dovršava veliki investicijski ciklus.