ODLIČNA SEZONA

Sunčani Hvar nakon iNvestiranja ruši sve rekorde

  • Autor: T.O./Hina
  • Zadnja izmjena 01.08.2016 10:16
  • Objavljeno 01.08.2016 u 10:00
Zagreb, 290113. Radnicka. Gordana Tomicic, nova direktorica Suncanog Hvara. Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

Zagreb, 290113. Radnicka. Gordana Tomicic, nova direktorica Suncanog Hvara. Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: Biljana Gaurina

Ukupni prihodi Sunčanog Hvara u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 44,6 milijuna kuna, što je 9 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, no tvrtka je istovremeno ostvarila gubitak od 11,7 milijuna kuna, 8,2 milijuna kuna više nego lani, navodi se u financijskom izvješću Sunčanog Hvara

Gubitak se objašnjava negativnim tečajnim razlikama, ali i povećanjem financijskih troškova koji, ističe se u priopćenju objavljenom u petak, nisu usporedivi s istim razdobljem 2015., kada je Sunčani Hvar bio u postupku predstečajne nagodbe.

S druge strane, a vezano uz prihode, Sunčani Hvar imao je najbolju predsezonu u povijesti, dok je u prvom polugodištu broj noćenja povećan za sedam posto, što je na razini regionalnog prosjeka, navodi se.

Prihodi od prodaje soba porasli su 11 posto, na 24,4 milijuna kuna, dok je najznačajniji rast ostvaren u prihodima odjela hrane i pića koji iznose 16 milijuna kuna, 3,8 milijuna ili 26 posto više nego lani

U izvješću se ističe kako su povećanje profitabilnosti i efikasnije poslovne aktivnosti vidljive kroz rast EBITDA-e za 36,6 posto, odnosno dva milijuna kuna više u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Prvi ciklus investicija Sunčanog Hvara završen je početkom lipnja otvaranjem hotela Pharos. Taj je investicijski ciklus, naglašava se, pokrenut nakon gotovo deset godina te je u potpunosti financiran vlastitim sredstvima tvrtke.

U obnovu i podizanje kategorizacije hotela uloženo je pritom više od 55 milijuna kuna, a hotel Pharos koncepcijski je prilagođen generaciji "millenijalaca", koja im čini gotovo 60 posto gostiju.

"Završetkom faze financijske konsolidacije i restrukturiranja Društvo je ušlo u fazu profitabilnog poslovanja i novog investicijskog ciklusa. Ostvarili smo povijesno najbolju predsezonu, a prema najavama i stanju rezervacija očekujemo i najdužu i najuspješniju sezonu", istaknula je u priopćenju predsjednica Uprave Sunčanog Hvara Gordana Tomičić

Inače, Sunčani Hvar je u većinskom vlasništvu slovačkog Prime Tourist Resortsa (PTR), i držao je 61,92 posto dionica. HANFA je pak PTR-u odobrila izmjenu ponude za preuzimanje preostalih dionica Sunčanog Hvara, odnosno podizanje ponuđene cijene s 21,37 na 24 kune. Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) prošlog je tjedna donio odluku o prihvaćanju te ponude za preuzimanje od 140 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!