Economist Intelligence Unit

Sukob Rusije i Ukrajine dramatično mijenja geopolitičku sliku svijeta: Ovo su tri glavna smjera

25.03.2022 u 06:48

Bionic
Reading

Sukob Rusije i Ukrajine mogao bi uzdrmati globalnu ravnotežu snaga te stvoriti nove geopolitičke saveze, ističe se u analizi Economist Intelligence Unita

Formira se novi svjetski poredak, a ekonomisti počinju razmišljati o tome kako će on izgledati. Prošlo je mjesec dana otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, a pogođen je gotovo svaki kutak geopolitike. Zapad se ujedinio u stavu o ratu u Ukrajini, pokazujući to Rusiji i učvršćivanjem jedinstva u NATO-u.

Ipak, Kina ostaje neutralna, ostavljajući otvorena vrata za partnerstvo s Rusijom te bi toj zemlji pod sankcijama mogla ponuditi ključnu gospodarsku potporu. Iako je sukob počeo prije četiri tjedna, već se nazire 'ključni trenutak u preoblikovanju geopolitičkog poretka', navodi Economist Intelligence Unit u izvješću objavljenom u srijedu.

Invazija je već imala goleme implikacije u Europi, od rastuće inflacije do velike izbjegličke krize. Ali kako se sukob nastavlja, on će uzdrmati svjetski poredak stvaranjem novih veza i podjela. Analitičari EIU-a detektirali su tri načina na koja bi sukob Rusije i Ukrajine mogao promijeniti globalnu ravnotežu snaga, piše Business Insider.

Kraj posthladnoratovske ere

Prva desetljeća nakon Hladnog rata bila su određena snagom NATO-a i američkim unilateralizmom. Ipak, u posljednja dva desetljeća Kina je doživjela ekonomski procvat bez presedana, a Rusija oživljava svoju geopolitičku moć.

To je pomoglo rastu podjela unutar zapadnog bloka i narušilo ulogu SAD-a kao vodeće globalne sile, ističu analitičari EIU-a. Ruska invazija vrhunac je tog pomaka i nagovještava da je završeno razdoblje američke dominacije nakon Hladnog rata. 'Ruska invazija na Ukrajinu flagrantan je izazov ulozi SAD-a kao globalnog policajca i sugerira da je svijet postao mnogo nestabilniji i opasniji', smatraju stručnjaci EIU-a.

Ako je doba nakon Hladnog rata bilo određeno američkim unilateralizmom, u idućim desetljećima EIU vidi svijet podijeljen u dva 'neprijateljska, konkurentska tabora'.

Ruski napad ubrzat će pomak od globalizma prema regionalizmu, smatraju analitičari, s Kinom i Rusijom kao konkurencijom Zapadu.

Neke će zemlje pokušati biti na obje strane, ali to će balansiranje postajati sve teže kako vrijeme bude prolazilo, uz sve veći jaz između podijeljenih grupacija.

  • +6
Rat u Ukrajini mogao bi podijeliti svijet u dva neprijateljska tabora Izvor: Profimedia / Autor: Daniel Ceng Shou-Yi / Zuma Press / Profimedia

Nova linija razdvajanja u Europi

Pojavit će se i manje podjele, posebno između EU-a i Rusije. Predsjednik Vladimir Putin već je testirao međunarodni poredak 2014., kad je Rusija anektirala Krim, ali njezin ulazak u Ukrajinu mogao bi de facto uspostaviti novu granicu u Europi.

'Rusko odbacivanje poretka utemeljenoga na pravilima predvođenog Zapadom signalizira okretanje od Europe i stvaranje nove podjele kontinenta tri desetljeća nakon pada Berlinskog zida', ocjenjuju stručnjaci EIU-a.

'Tampon zona' stvorena invazijom, ako Rusija uspije, uključivat će dio Ukrajine, Bjelorusije i Kazahstana, dodao je analitički tim. To bi gurnulo ruski utjecaj ravno protiv članica EU-a Poljske, Rumunjske i Slovačke.

  • +10
Samit NATO-a u Bruxellesu Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

NATO i EU upozorili su da bi upadi u države članice rezultirali brzom vojnom odmazdom. Zapadni saveznici dosad su izbjegavali slanje snaga u Ukrajinu zbog straha od eskalacije sukoba do razine trećeg svjetskog rata. Ipak, kako se invazija nastavlja, a Rusija ne pokazuje znakove povlačenja, raste vjerojatnost nove linije podjele.

Rekonstrukcija partnerstava s Kinom

Među najvećim nepoznanicama u sukobu je to kako će se pozicionirati Kina. Ekonomski moćna sila suzdržala se od podržavanja ili osuđivanja ruske invazije, ali njezine ekonomske veze s Rusijom inherentno nagrizaju moć sankcija Zapada.

Rusija gradi svoje partnerstvo s Kinom od 2012. i u posljednjem desetljeću sve se više oslanja na trgovinu s njome. Predsjednici Putin i Xi Jinping već su na nedavno završenim Zimskim olimpijskim igrama izjavili da njihov savez 'neće poznavati ograničenja' i da će biti konkurent NATO-u. Vjerojatno će se te veze samo učvrstiti u godinama koje dolaze, smatraju analitičari EIU-a.

'Ono što je započelo kao brak iz interesa preraslo je proteklog desetljeća u strateško partnerstvo. Kini savez s Rusijom nudi sigurnost duž njezine sjeverne granice, prirodne resurse te zajednički autoritaran pristup i stav prema Zapadu', ističu stručnjaci EIU-a.

Taj bi trend međutim mogao natjerati Zapad da preispita svoje veze s Kinom. SAD će se sada morati usredotočiti na obuzdavanje Rusije, a istovremeno se manje oslanjati na Kinu u trgovini.

To dovodi istočne saveznike kao što su Japan, Južna Koreja i Tajvan u škripac, jer će njihova potreba za zaštitom SAD-a vjerojatno rasti.

'Koalicija protiv Kine u azijsko-pacifičkoj regiji mogla bi se pojaviti zbog produbljenja geopolitičkih podjela', zaključuje analitički tim EIU-a.