ZAOŠTRAVANJE SUKOBA S ORCOM

Šuker blokirao račun Sunčanog Hvara

02.08.2010 u 10:09

Bionic
Reading

Zbog nagomilanih dugova, Porezna uprava u petak je blokirala račun Sunčanog Hvara. Blokada je uslijedila dva tjedna nakon što je Hrvatski fond za privatizaciju raskinuo ugovor o javno privatnom partnerstvu s Orco grupom

'Unatoč intenzivnim dogovorima oko načina i dinamike podmirenja obveza koje Sunčani Hvar ima prema Poreznoj upravi, u petak, 30. srpnja, u poslijepodnevnim satima je blokiran račun tvrtke, a radi prisilne naplate dugovanja od strane Porezne uprave', navodi se u obavijesti koju je uprava Sunčanog Hvara dostavila Zagrebačkoj burzi.

Podsjetimo, HFP je raskinuo petogodišnji ugovor o JPP-u za Sunčani Hvar, uz obrazloženje da je Orco svojim poslovnim potezima doveo u opasnost stabilnost društva. Na jednostrani potez Vedrana Duvnjaka stigla je oštra rekcija Orca, koji je najavio pokretanje međunarodnog spora optužujući HFP da je višestruko kršio svoje obveze iz ugovora.

ORCO NAJAVLJUJE INTERNACIONALIZACIJU SLUČAJA

U tekstu o raskidu sporazuma dioničara o Sunčanom Hvaru, predsjednik HFP-a naveo je niz argumenata kojima potkrepljuje tezu da je Orco doveo Sunčani Hvar na rub propasti. Između ostaloga, Duvnjak navodi da Orco nije ispunio obveze ulaganja te da je povećao dugovanja tvrtke sa 115 na čak 580 milijuna kuna. Rezultati poslovne politike Orca kontinuirani su gubici koji su doveli tvrtku pred stečaj, ističu u HFP-u. Zato HFP traži povrat sedam posto dionica Sunčanog Hvara koje je Orco stekao bez naknade.

No Orco svaljuje odgovornost za neuspješno poslovanje na HFP, navodeći da nije riješio imovinsko-pravne sporove te da je neodgovornim ponašanjem blokirao regularno poslovanje i razvoj Sunčanog Hvara. Orco tvrdi da je od 2005, kada je ušao u Sunčani Hvar, investirao 55 milijuna eura vlastitog novca te zaposlio i obučio stotine zaposlenika.

Predsjednik Orco Property Group Jean Francois Ott je u intervjuu Jutarnjem listu najavio internacionalizaciju slučaja Sunčani Hvar, te pozvao hrvatsku Vladu da prihvati svoj dio odgovornosti, kao i da sporazum dioničara o JPP-u dade na uvid javnosti.

POLUGODIŠNJI GUBITAK 30,22 MILIJUNA KUNA

Prema danas objavljenom financijskom izvješću, Sunčani Hvar je u prvih šest mjeseci 2010. poslovao s gubitkom od 30,22 milijuna kuna, 21 milijun kuna manje nego lani, kada je polugodišnji minus dosegao 51,2 milijuna kuna. Smanjenje gubitka rezultat je rasta prihoda od 33,6 posto (na 31,2 milijuna kuna) i smanjenja rashoda za 17,6 posto (na 61,4 milijuna kuna).

Iz izvješća je vidljivo da su ukupni dugovi tvrtke narasli na 587 milijuna kuna dok je vlastiti kapital smanjen na 303 milijuna kuna. Također, uočljivo je da je tvrtka na račun povećanja kratkoročnih obveza ostvarila pozitivan novčani tijek iz poslovne aktivnosti od 39,5 milijuna kuna.

Kako se u izvješću navodi da je likvidnost u prvih šest mjeseci bila zadovoljavajuća pomalo iznenađuje blokada računa u jeku turističke sezone, u razdoblju kada uobičajeno rastu novčani priljevi.