150 ZAPOSLENIH

Studenac preuzeo 40 prodavaonica Špar Trgovine

04.08.2023 u 09:50

Bionic
Reading

Maloprodajni lanac Studenac od jučer je vlasnik Špar Trgovine, hrvatskog maloprodajnog lanca robe široke potrošnje s 40 prodavaonica i 150 zaposlenih na području Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije, piše u petak Večernji list

Dosadašnji vlasnici Špara, Rajka i Zlatko Navojec, kazali su kako će pridruživanje Studenac grupi Šparu donijeti novi pristup u poslovanju te osigurati kontinuiran rast i daljnje jačanje tržišne pozicije. Slijedi integracija i rebrending Špara u Studenac te obogaćivanje asortimana i uvođenje dodatnih usluga.

Još od 2018., kad ga je poljski fond Enterprise Investors preuzeo od Josipa Jelavića, omiški Studenac najbrže je rastući trgovački lanac u Hrvatskoj. EI je u njega uložio više od 300 milijuna eura, a zahvaljujući brojnim preuzimanjima manjih trgovačkih lanaca diljem Hrvatske, u pet je godina gotovo utrostručio prihod i trenutačno ima oko 1200 trgovina i više od 6000 zaposlenih.

Lani mu je promet rastao 33,1 posto, na 414,9 milijuna eura, što ga je svrstalo na 7. mjesto, a u sljedeće tri godine bit će među top tri, najavio je nedavno Michal Senczuk, predsjednik uprave Studenca.

Ciljaju naime, na više od 10 posto tržišnog udjela. Pitanje je samo pod čijom 'kapom' s obzirom na to da su se, koliko god su ambiciozni u njegovu daljem organskom rastu i akvizicijama, Poljaci u rujnu spremali i izaći iz Studenca, no i dalje, kako se čuje, traže ozbiljnog potencijalnog investitora, piše novinarka Večernjeg lista Jolanda Rak Šajn.