UMIRUJUĆA PORUKA

Strauss-Kahn: Euro nije u opasnosti

26.05.2010 u 11:14

Bionic
Reading

Čelnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn odbacio je bojazni da će pritisci na euro dovesti do kolapsa eurozone unatoč oštrom padu dionica i masovnom okretanju ulagača dolaru kao sigurnijem utočištu za kapital

'Smatram da nema nikakve opasnosti za euro', kazao je Strauss-Kahn novinarima u Brazilu u odgovoru na pitanje prijeti li eurozoni opasnost od domino efekta izazvanog grčkom krizom.

Grcima će biti jako teško provesti sve što trebaju provesti, no oni su već donijeli hrabre odluke i, gledano iz te perspektive, mislim da svi hvale grčku vladu', kazao je Strauss-Kahn.

Priznao je ipak da su financijska tržišta uzdrmana 'zbog grčkog programa, nedostatka povjerenja u situaciju u eurozoni i drugih okolnosti'.

Strauss-Kahn je nadalje naglasio kako ne podcjenjuje fiskalna opterećenja svaljena na leđa grčkom narodu dok njihova vlada nastoji izvesti gospodarstvo na pravi put na temelju planova koje su dogovorile članice EU-a i MMF.

'Mislim da je taj plan dobar. Sada je, naravno, problem njegova provedba', kazao je.

On je tijekom debate, koju je organizirala brazilska televizijska mreža Globo News, ocijenio kako svijet općenito bilježi oporavak, iako Europa i SAD još uvijek osjećaju posljedice financijske krize 2008.-2009.

Gotovo sve zemlje Azije već su iskoračile iz krize, a nekoliko južnoameričkih - posebice Brazil, Čile i Peru - također stoje jako, jako dobro', kazao je. Još uvijek, međutim, nije apsolutno sigurno da je iz krize izišao SAD, dok se Europa pokazala 'slabom karikom', dodao je, nazvavši situaciju u toj regiji 'bizarnom'.

Očito aludirajući na Grčku i njezino opasno financijske stanje, Strauss-Kahn je upozorio da bi se 'dužnička kriza mogla odraziti na oporavak'.